Најновије

Шпански парламент расправља о предлогу "Жунтса" за признавање независности "Косова"

Група посланика мисли да је неприхватљиво да Шпанија непризнавањем "Косова" следи исту стратегију као Русија, Кина и Белорусија.

Шпански парламент данас расправља о предлогу групе каталонских посланика из сепаратистичке партије "Жунтс" (Заједно за Каталонију) да влада ове државе призна независност такозваног Косова преноси "Газета блиц".

Партију је основао и предводи је Карлес Пуџемон, бивши председник регионалне владе Каталоније који је својевремено прогласио независност тог региона (што је влада Шпаније поништила) и потом са својим сарадницима побегао у Белгију, како би избегао суђење за побуну и противуставне активности. Упркос томе што је у неколико наврата хапшен у више европских земаља на основу шпанске потернице, никада није изручен Мадриду.

Зато и не чуди што ће каталонски посланици од Владе Шпаније затражити да призна "Косово" као "правну и демократску државу са око 1,7 милиона становника".

"Одбијање Шпаније да призна државу која је искористила своје легитимно право на самоопредељење је препрека политици укључивања Западног Балкана у ЕУ, а то је фактор дестабилизације простора посебно у контексту у Украјини, који овај део Европе доживљава са посебном узнемиреношћу", наводи "Жунтс" у образложењу.

"Жунтс" сматра да "као подршка напорима институција и народа Косова у одбрани свог права да постоје као независна држава, Шпанија мора одустати од свог одбијања и мора наставити са тренутним признавањем Косова".

Истичу да је неприхватљиво да Шпанија непризнавањем "Косова" следи исту стратегију као Русија, Кина и Белорусија и наводе да Шпанија већ има индиректне односе са "Косовом" и признаје косовске пасоше од јануара.

У образложењу се предлаже да шпанска скупштина подстакне владу да призна независност јужне српске покрајине.

БОРЕЉ ПРЕТИ СРБИЈИ! Или Русија или ЕУ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА