Најновије

Истекао прелазни рок за почетак примене одлуке о укидању динара на Косову и Метохији

Од данас бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра, најавили су из Приштине.

Истекао је прелазни период који је такозвана централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе којом се забрањује употреба динара на Косову и Метохији.

У Приштини су најавили да ће од данас бити предузете мере против свих оних који за готовинске трансакције на КиМ користе друге валуте осим евра, преноси РТК.

У прелазном периоду нису изрицане казнене мере, али су грађани информисани о примени уредбе о готовинском плаћању.

Комерцијалне банке које послују на КиМ добиле су инструкције да отворе нове филијале на северу.

Како је саопштила тзв. ЦБК, после 12. маја, све готовинске трансакције било где у покрајини морају да се обављају у еврима.

"Друге валуте осим евра, могу да се користе као вредност за складиштење у физичком облику или на банковним рачунима у неевро валутама, за вршење међународних плаћања у неевро валутама и за девизне активности", наводи се у уредби.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, упитан пре неколико дана о завршетку прелазне фазе, поновио је да је тзв. ЦБК та која одлучује о таквим питањима, а не извршна власт.

Уредба тзв. ЦБК о забрани употребе динара у готовинским трансакцијама на Косову и Метохији ступила је на снагу 1. фебруара.Из владе у Приштини тада су позвали централну банку да дозволи транзитни период за грађане који користе динаре како би се прилагодили новим прописима.

У Бриселу ће следеће недеље бити одржана седма по реду рунда дијалога Београда и Приштине, током које ће, како је најавио директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, главна тема поново бити једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији.

Петковић је истакао да одлука о укидању динара на Косову и Метохији угрожава опстанак српског народа у покрајини и доводи у питање функционисање и постојање свих српских институција.

ПОНОВО УДАР НА ЦИВИЛЕ! Украјинци гађали зграду у Белгороду, има погинулих (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА