Најновије

Стручњак за радикални исламизам: Резолуција о Сребреници нацртала Србима мету на челу

Пеци је указао на то да Србија и Срби имају "лош имиџ" међу муслиманима.

Стручњак за радикални исламизам из Немачке Ирфан Пеци изјавио је да терористички напад у Београду није изненађење, с обзиром на то да постоје различите групе које представљају опасност, истичући да је резолуција о Сребреници поставила Србима мету на чело и означила их као легитиман циљ.

"Нисам изненађен, било је само питање времена када ће се нешто тако десити у Србији, јер постоје различити људи који представљају опасност. Имамо радикалне муслимане на Косову, то је једна опасност за Србију, да радикалан албански муслиман дође у Београд и уради нешто као провокацију. Посебно их у Санџаку има 'колико год хоћете', а имамо и оне који промене веру, пређу у ислам и постану радикални", каже за "Косово онлајн" Пеци, који је и сам у раној младости био радикализован, али је ту идеологију напустио и постао саветник немачких служби.

Пеци је указао да Србија и Срби имају "лош имиџ" међу муслиманима. Њихова мржња према Србима је највећа на Балкану, они су за њих ратни злочинци који су увек били против муслимана, а томе је посебно допринело усвајање резолуције о геноциду у Сребреници у Уједињеним нацијама.

Резолуција о Сребреници и радикални исламизам 
"Сигурно да је резолуција о Сребреници допринела да се радикални муслимани лакше одлучују да делују против Србије. Они сада кажу - и Запад и суд и цео свет вас је осудио, признао то што сте урадили, само ни нећете то да признате. Тиме као да су Србију означили као циљ, јер су они побили муслимане у Сребреници. И то шири мржњу", појашњава Пеци.

Зато је, истиче, важно да се о дешавањима у рату у БиХ говори објективно, о свему што се дешавало, не само о ономе што су учинили Срби већ и о ономе што су други урадили Србима.

"Али када се само фокусирају на то, онда то може да има ефекат и утицај на такве терористе, да кажу - види шта су они нама радили у Сребреници, шта мене брига за неког Србина који чува амбасаду Израела. То је врло опасно", упозорио је Пеци.

Пеци је навео да за њега није изненађење јучерашњи терористички напад, јер вехабије одавно "мисионирају" у Србији, као и преко интернета. Према његовим речима, када се нешто о исламу потражи на Јутјубу или Тик-току на српском језику, појавиће се радикални вехабија-проповедник.

Не чуди, каже, ни то што је нападнут полицајац испред амбасаде Израела, јер је из перспективе радикалних исламиста, због злочина у Гази израелска амбасада циљ, па и полицајац који је ту да зграду заштити.

Нови Пазар - центар радикалног ислама на Балкану
Пеци је указао и да је Нови Пазар нови центар радикалног ислама на Балкану, уместо Босне и Херцеговине.

"Рекао бих да је центар радикалног ислама на целом Балкану у Новом Пазару, а не у БиХ. Позната је Горња Маоча, али то је било једно време. Вехабије у Новом Пазару су најопасније, не чуди ме што је отишао тамо да живи. У Новом Пазару је исламска атмосфера, као да ниси у Србији... Највећи део становништва су мирни људи и то се зна, али проблем је много радикалних муслимана и у Тутину, и у Сјеници, а највише у Новом Пазару", навео је Пеци, који је родом из Санџака.

Додао је да је интернет пун исламске пропаганде, којом се шири мржња.

"Већина муслимана су мирни и не раде ништа, али имају велику симпатију са таквим људима и подржавају нападе ако су против Израела. Оно што се говори по џамијама против Јевреја или других немуслимана је почетак проблема, а не када се појави један који изврши напад...", приметио је Пеци.

Подсећа и на антиизраелске протесте у Европи, на којима је било и по 20.000 или 30.000 људи, највише муслимана.

"Било је и планираних терористичких напада на синагоге и амбасаде, али су западне службе то спречиле. И ту је на Западу, слично као и у Србији, из перспективе ислама - свако ко подржава мог непријатеља је мој непријатељ, поготово ако су то неверници, немуслимани", закључио је Пеци.

НАЈОПАСНИЈИ РУСКИ АВИОНИ СУ НА 200 КИЛОМЕТАРА ОД УКРАЈИНЕ: Суперсонични бомбардери, брутална руска база

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА