Најновије

Светска банка: Удео БРИКС у глобалном БДП достигао рекордних 35,7 одсто , док је удео Г7 смањен на 29 одсто

Удео БРИКС-а је у глобалном БДП-у по паритету куповне моћи достигао рекордних 35,7 одсто на крају 2023. године, док је удео привреда Г7 смањен на 29 одсто, показују прорачуни података Светске банке.

Дакле, на крају прошле године удео земаља БРИКС-а у светској економији је износио рекордних 35,7 одсто, повећавши се за 0,6 процента у току године. Од оснивања удружења 2006. године, његов удео у привреди повећан је за 10,2 процентна поена.

Са друге стране, удео Г7 на крају прошле године је био 29 процената што је најмања вредност у претходних 30 година. Г7 је изгубила 0,4 процентна поена у току прошле године, а од 2006. године њен удео је смањен за 9,7 процентних поена.

Остале државе су, показују резултати за прошлу годину, чиниле 35,3 посто глобалне производње – њихов удео је углавном стабилан од 1990. године.

БРИКС данас обједињује десет земаља – Бразил, Русију, Индију, Кину, Јужну Африку, Египат, Етиопију, Иран, Саудијску Арабију и УАЕ. Док Групу 7 чине САД, Јапан, Немачку, Француску, Велику Британију, Канаду и Италију.

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ УКРАЈИНСКОГ ОФИЦИРА: Газили смо наше гусеницама

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА