Најновије

МИСИЈА СРБИЈЕ ПРИ УН АПЕЛУЈЕ НА КОСПОНЗОРЕ: Повуците текст резолуције о Сребреници

Отправник послова Сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама (УН) Саша Март тражио је повлачење текста резолуције о геноциду у Сребреници.

Март је апеловао на коспонзоре предлога те резолуције да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку тај текст да „државе чланице УН не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус“ – преноси РТС.

Март је навео да је у вези с последњим писмом које су Сталне мисије предлгача – Немачке и Руанде упутиле свим државама чланицама 17. маја у својству главних спонзора и ‘цо-фацилитатор-а’ резолуције о Сребреници, дужан да скрене пажњу на неке елементе.
„Насупрот тврдњама о постојању снажне регионалне подршке резолуцији, коспонзори су ;наставили са праксом једносмерне комуникације, без могућности питања и коментара, уз ;одсуство отворених консултација које би подразумевале учешће свих држава чланица УН“ – пише у писму.

Март је додао да то само потврђује чињеницу на коју Србија указује од самог почетка „нетранспарентност процеса без ширег регионалног консензуса и сагласности разоткрива стварну намеру која се крије иза резолуције“.

„Противно свим процедурама и пракси Генералне скупштине УН, слањем ‘ревидираног’ текста резолуције договореног у уском кругу коспонзора, државе чланице се покушавају довести у заблуду да се ради о суштинским изменама које треба да убеде државе чланице да подрже текст“ – пише он.

Додаје:

„Покушајем коспонзора да укажу да се судским поступцима утврђује индивидуална кривица, настоји се прикрити да се, у ширем политичком дискурсу, морална одговорност за геноцид настоји колективно приписати целом народу. Српски народ који је током 20. века, бивајући на страни истине и правде током два светска рата, изложен страшним страдањима, покушају истребљења и геноциду, никада на то неће пристати.“

Он је навео да се потпуно „занемарује да иницијатива о овако осетљивом питању није покренута у договору сва три народа у БиХ“ што је противно Уставу БиХ и без сагласности тројног председништва.

„О правој намери која стоји иза ове резолуције, говори недавна изјава званичника БиХ – министра спољних послова Елмедина Конаковића који је рекао да ‘таква Србија заслужује презир и не заслужује никакву руку сарадње’, те да ће БиХ на све друге начине тражити надокнаду ратне штете, као и обнову ревизије пресуде против Србије“.

Март је навео и да државе чланице не треба доводити у заблуду ни о правовремености иницирања резолуције о Сребреници, јер насупрот настојањима да се 2024. представи као најадекватнија јер ће тада бити 30 година од геноцида у Сребреници на коју указује резолуција, ову, 2023. годину „карактеришу сложене геополитичке околности“, па „отварање историјски осетљивих тема само продубљује поделе и може произвести додатне нестабилности на Балкану“.

„Имајући у виду несагледиве последице оваквог нацрта резолуције већ у овој фази, на крхки процес помирења отварањем старих рана, још једном апелујемо на коспонзоре да, у интересу свих, пре свега народа у БиХ, али и свих чланица УН, повуку текст резолуције, како државе чланице не би биле доведене у позицију да гласају о осетљивом питању које захтева консензус“ – позива Март.

Уколико то не буде случај, указује да је „ова резолуција већ изазива дубоке поделе у међународној заједници и довела до усложњавања процеса у читавом региону“.

„Због тога позивамо све државе чланице УН да не гласају за поменуту резолуцију“ – пише на крају писма отправника послова Сталне мисије Србије при УН.

ТАЧКА КЉУЧАЊА У КИЈЕВУ ТЕК КРЕЋЕ! Народ устао на Зеленског, колона дуга, само 180 км од Одесе

Извор: Н1инфо.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА