Најновије

Хамас прихватио предлог САД о преговорима о израелским таоцима

Хамас је прихватио предлог САД да започне преговоре о ослобађању израелских талаца, укључујући војнике и мушкарце, у првих 16 дана после окончања прве фазе споразума усмереног на окончање рата у Гази, рекао је данас за Ројтерс извор из ове милитантне групе.

Ова група је одустала од захтева да се Израел прво обавеже на трајни прекид ватре пре потписивања споразума и дозволиће да се до тога дође кроз преговоре током прве шестонедељне фазе, истакао је извор.

Палестински званичник близак мировним напорима рекао је да би предлог могао да доведе до оквирног споразума ако га прихвати Израел, и да би окончао деветомесечни израелски рат у Појасу Газе.

Двојица званичника рекла су за АП да ће споразум који је предложио Вашингтон почети ''потпуним'' шестонедељним прекидом ватре, током којег ће израелски таоци који су старији, болесни и жене бити ослобођени у замену за стотине палестинских затвореника.

Током та 42 дана, израелске снаге би се повукле из густо насељених области Газе и дозволиле повратак расељених у њихове домове у северној Гази, рекли су званичници.

Хамас, Израел и посредници ће током тог периода преговарати о условима друге фазе у којој би били ослобођени преостали мушки таоци, цивили и војници, рекли су званичници.

Заузврат, Израел би ослободио још палестинских затвореника, док би трећа фаза укључивала повратак свих преосталих талаца, као и тела мртвих, и почетак вишегодишњег пројекта реконструкције.

Хамас и даље жели писане гаранције посредника да ће Израел наставити да преговара о трајном прекиду ватре када прва фаза ступи на снагу, рекли су званичници.

Представник Хамаса изјавио је за АП да је одобрење те палестинске групе дошло након што је добила ''вербалне гаранције“ од посредника да рат неће бити продужен и да ће се преговори наставити док се не постигне трајни прекид ватре.

Ројтерсов извор из израелског преговарачког тима рекао је у петак да сада постоје велике шансе за постизање споразума, иако је Тел Авив претходно тврдио да су услови које је поставио Хамас неприхватљиви.

Портпарол израелског премијера Бењамина Нетањахуа није одмах одговорио на захтев за коментар у суботу, на јеврејски Шабат. Његова канцеларија је у петак саопштила да ће се разговори наставити следеће недеље и нагласила да јаз између страна и даље остаје.

 Нови предлог осигурава да посредници гарантују привремени прекид ватре, испоруку помоћи и повлачење израелских трупа док трају индиректни разговори у циљу спровођења друге фазе споразума, рекао је извор Хамаса.

Ројтерс наводи да су протеклих дана појачани напори да да се осигура прекид ватре и ослобађање талаца у Гази кроз дипломатију између Вашингтона, Израела и Катара, где се налази руководство Хамаса у егзилу.

Од 7. октобра, у израелским нападима убијено је више од 38.000 Палестинаца у Појасу Газе, према подацима палестинских власти, преноси Танјуг.

ПАЛО СОКОЛСКО У ДОЊЕЦКУ! Украјинци се разбежали

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА