Најновије

ПОДРШКА ПОКРЕТА НАШИ: Куба није спонзор тероризма, већ жртва, укините санкције!

Држање Кубе на списку земаља које су САД означиле као државе које подржавају тероризам дешава се само зато да би се оправдале санкције Куби. Нема другог разлога да би санкције опстале, изјавио је Лејде Ернесто Родригез Хернандез, амбасадор Кубе у Београду, на данашњој конференцији за новинаре посвећеној подршци тој карипској земљи. 

Када је на почетку конференције Марко Милојевић, потпредседник Конзервативног покрета Наши захвалио Куби што је гласала против резолуције о Сребреници, у сали се проломио апалуз. 

Амбасадор Хернандез је најпре захвалио покрету Наши на организацији ове конференције, али је и узвратио захвалност коју му је овај покрет и народ Србије указао због подршке Кубе приликом гласања о резолуцији УН о наводном геноциду у Сребреници. 

- То је само један доказ пријатељства и братства са народом Кубе. Куба ће се увек противити оваквим акцијама које крше међународно право и повељу УН. Ова резолуција не доприноси миру и помирењу на Балкану, већ стигматизацији Срба. Али када видимо резултате и број гласова против и суздржаних, мислим да је то морална победа и да је та резолуција пропала – рекао је Хернандез.

Он је изнео да се Куба налази у тешкој економској, трговинској и финансијској ситуацији због мера САД, које су додале још један пакет од 243 санкције, а све зато што  је Куба уврштена на списак земаља које подржавају тероризам. 

- Сви наши пријатељи кажу: „То мора да је шала“ и не верују у то, али то нама доноси катастрофалне последице. Јер свим земљама које се налазе на том списку Стејт дипартмента спречене финансијске трансакције, страна улагања, сарадња са банкама, а Куби је онемогућен и приступ новим технологијама. После последица поводом пандемија ковида-19, ово нам је донело само још више проблема – објаснио је амбасадор. 

Хернандез је подсетио да је Куба под санкцијама и блокадом САД већ 62 године, коју чини скуп закона кодификован од америчког Конгреса. Како је објаснио, САД су скинуле Кубу са списка земаља који не сарађују довољно на борби против тероризма, а задржале на другом списку, земаља које подржавају тероризам. 
- Због тога су Влада и министарство спољних послова Кубе одлучили да покрену једну интензивну међународну кампању, пријатељским земљама и различитим организацијама, институцијама и истакнутим личностима, да се Куба скине са те листе. Бројне политичке странке и удружења у Србији, као и министарство спољних послова, које је изашло са једним саопштњем, салажу се са том инцијативом Кубе, а то су подржали и Покрет несврстаних земаља и Група 77 и Кина – истакао је амбасадор Кубе, да би закључио:

- То што је Куба на том списку је цинично. Куба не само да не подржава тероризам, она је била жртва тероризма и терористичких организација створених на територији САД и финансираних од САД. 

Иван Ивановић, председник конзервативног покрета Наши, истакао је да српски и кубански народ деле заједничку историју, јер су и једни и други „пропатили од америчког империјализма“.

- Данас захтевамо да се Куба одмах скине са листе земаља које подржавају тероризам. Не постоје докази о томе, и Куба је жрва терористичких напада оркестрираних из САД – оценио је Ивановић. 

Он је указао да је на Фидела Кастра, легендарног кубанског председника, и његовог брата раула, било покушано више од 600 атентата укључујући и тровање, експлозивне цигаре и напад билошким оружјем. 

- Куба је симол борбе против империјализма, капитализма и експлоатације. Њена револуција на челу са Фиделом Кастром и Че Геваром постала је светионик наде за све потлачене наороде широм света. Америка која тврди да промовише слободу и демократију, већ деценијама намеће бруталне санкције Куби, ограничавајући њен економски раст и наносећи неизмерну штету њеном народу. Додавање Кубе на листу земаља које подржавају тероризам још један је циничан покушај да се ова земља даље изолује и ослаби – навео је Ивановић.

Како је казао, Куба је увек била светионик борбе против империјализма и неправде, а САД су највећи светски извозник тероризма, интервенција и насиља.  
- Од Вијетнама до Ирака, од Чилеа до Гренаде, амерички империјализам оставио је за собом траг крви и уништења. А шта заправо ради Куба? Куба са друге стране шаље лекаре, учитеље и хуманитарну помоћ. Кубански лекари су спашавали животе у најудаљенијим крајевима света, од Африке до латинске Америке, док су САД су слале бомбе и војне трупе. Куба је солидарна нација која стоји уз све потлачене и сиромашне народе света – нагласио је Ивановић. 

Он је открио и да је ових дана отворена кубанска клиника у Београду, где се по методама најсавременије светске медицине лече бројне болести, све до канцера. 
- Мора се исправити историјска неправда према Куби, тражимо њено скидање са листе земаља које подржавају тероризам, а санкције и неосноване оптужбе морају престати. Нека живи Куба, нека живи Револуција – поручио је председник покрета Наши. 

Професор доктор Борис Братина изнео је анегдоту са протеста који је уследио након хапшења Радована Караџића пре 16 година. 

- Народ је почео демонстрације и сви смо били огорчени. Тада смо тражили у продавници заставу и нису имали српску заставу, али смо видели да имају кубанску. Ту заставу смо носили на протестима и сви су мислили да смо Кубанци. У једном тренутку нам је пришла група момака, припадника једног десничарског покрета, и питала: „Зашто носите ту заставу?“. Видео сам да су љути из идеолошких разлога, па сам рекао: „Знаш ли ти неку земљу која више нервира Американце него што је то Куба?“. Од тада нисмо имали више никакве конфликте на том протесту - испричао је Братина, извадивши и раширивши управо ту заставу коју су носили на протестима.

Он је затражио укидање свих санкција Куби. 

- То су разбојничке санкције уведене због кубанске револуције. Оне немају своје оправдање у економији, то је покушај да уништите једну земљу. Србија која је преживела 10 или 12 година тешких санкција зна добро о чему се ради. Е, сад замислите, Кубанци су то пет пута више преживели. Живела слобода, живела Куба, живела Србија – узвикнуо је професор Братина. 

Адвокат Стеван Дамњановић је приметио да смо сведоци да међународно право и правда не постоје. 

- После Другог светског рата Американце смо гледали као ослободиоце, а сада их већина света гледа као непријатеље. Куби свака част на свему што је учинила у борби против империјализма. Сва та борба је за поштовање. Нама је Куба помогла у УН око резолуције о Сребреници и помагала у нашим настојањима да очувамо Косово и Метохију. Они су наши пријатељи. Куба је увек била борац за правду и поштење. Живела Куба, живела Србија – поручио је Дамњановић. 

Економиста Миљан Јовићевић казао је како многи мисле да у политици нема карактера, али је Куба показала да она има карактер у политици. 
- Куба је персонификација свега што је национални суверенитет и идентитет и као таква ће остати записана у историји – рекао је он. 

Јовићевић је навео да је Куба нашла начина да се у условима санкција финансира из сопствених извора, преко здравственог туризма, извоза шећера, а међу водећима је и када су у питању руде никла и кобалта. 

- Барак Обама је мало попустио те санкције Куби, али су доласком Трампове администрације поново затегнути односи. Верујем да Трамп неће правити исту грешку ако поново постане председник САД. Морамо да направимо напоре да ово више не сме да се дешава у 21. веку, ово мора да се анулира и да заувек иде у прошлост – поручио је Јовићевић.   

ПОКОЉ ДУЖ ЦЕЛОГ ФРОНТА: Украјинци трпе велике губитке

Извор: Правда


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА