Најновије

ШОК ОТКРИЋЕ БРИТАНСКОГ ТАЈМСА: Зеленски није тај који води Украјину! Иза кулиса је човек који има стварну моћ у Кијеву!

Више украјинских званичника пожалило се британском дневнику Тајмс на растућу моћ шефа кабинета Владимира Зеленског Андреја Јермака, за којег кажу да де факто управља Украјином. Овај 52-годишњак је раније описиван као "десна рука Зеленског". Званичници у Кијеву сада кажу да је постао нешто више!

Јермаков ауторитет надмашио ауторитет свих изабраних украјинских званичника који забрањују председника, тврди Максим Такер из Тајмса. 
- Неки извори су отишли толико далеко да су га у низу интервјуа описали као 'де факто шефа државе' или 'потпредседника Украјине' - наводи Такер.

Такер, који је раније радио као активиста Амнести интернешенела за Украјину, тврдио је да је разговарао са „вишом владом, војском, органима за спровођење закона и дипломатским изворима", од којих су многи тражили анонимност. Он је описао Јермака као „највећу ману" Зеленског , а његово понашање као „жеђ за моћи".

- Забринутост расте да се Зеленски све више ослања на шачицу домаћих улизица - приметио је Такер, док се број људи који имају директан приступ њему смањује, а Јермаков тим шири.- Велика грешка Зеленског је била што је толики ауторитет поверио Јермаку, који је очигледно опијен влашћу - рекла је Дарија Калењук, извршна директорка Акционог центра за борбу против корупције.

Војни званичници су такође окривили Јермака да је организовао отпуштање генерала Валерија Залужног у фебруару, јер га је видео као ривала. Портпарол канцеларије Зеленског је то негирао, рекавши да Залужни није отпуштен, већ је унапређен у амбасадора у Великој Британији, „што значи висок ниво поверења".

Портпарол председничке канцеларије, коју Јермак води, одбацио је све критике на рачун шефа кабинета као „пропагандне нападе". Јермак има „директан, али ефикасан стил управљања", рекли су они, који је донео успехе као што је швајцарски „самит мира" следеће недеље.

- Зеленски „је тај који доноси све кључне одлуке - инсистирао је портпарол.

Јермак је бивши филмски продуцент кога је Зеленски - глумац који је постао политичар - довео у владу 2019. Он је недавно почео да улази у центар пажње, присуствујући „Самиту демократије" у Данској заједно са бившим генералним секретаром НАТО-а Андерсом Фог Расмусеном, који је и сам плаћени саветник украјинске владе.

"Међународна радна група за питања безбедности и евроатлантске интеграције Украјине" чији су лидери уоправо Јермак и Расмусен је била та која је прва предложила укидање свих ограничења на употребу западног оружја које је испоручено Кијеву, што је одмах подржао и бивши британски премијер Борис Џонсон, а ма крају је и Бела кућа пристала на то.

ДОДИК: Они који данас владају Европом немају подршку народа

Извор: Информер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА