Најновије

МОСКВА УДАРИЛА ГДЕ ЈЕ НАЈБОЛНИЈЕ! Сухоји, клизне бомбе, кинжали нису најубојитије руско оружје у Украјини!

Оно што је за Кијев, али и Европску унију, једнако опасно као и сухоји, мигови, клизне бомбе, тенкови, кинжали, дронови јесте дуван!

Не није шала, Москва је напросто затрпала тржиште Украјине и Уније фалсификованим цигаретама, које према незваничним подацима чине чак четвртину украјинског тржишта дувана! Кијев и Брисел су тако лишени стотина милиона долара пореских прихода од дуванских производа, који би могли помоћи Украјини да се боље наоружа и супротстави руској војсци!

Други важан сегмент у руској стратегији, пише специјалиста за Евроазију и сарадник у Евроазијском центру Атлантског савета Марк Темницки,  јесте и то што је изазвала академску кризу у Украјини. Према подацима Организације УН за образовање, науку и културу, становништво Украјине је једно од најобразованијих и најписменијих на свету, али су током руске специјалне операције, многи образовани Украјинци напустили земљу па је држаба остала без "знања читаве једне генерације".

Према Брукингс институту, борбе су "значајно прошириле сиву економију и криминалне мреже у региону". Ово није изненађујуће: на крају крајева, сви расположиви ресурси, укључујући и ресурсе агенција за спровођење закона, посвећени су војним операцијама. Са непријатељем на вратима, црно тржиште дувана, које често воде организоване криминалне групе повезане са Русијом, преузима примат у УКрајини.

Према писању Tobacco Репортер-а, фалсификоване цигарете, које чине четвртину украјинског тржишта дувана, лишавају Кијев вредних ресурса који би могли помоћи Украјини да се одбрани од руског напада. Усред сталног раста ове криминалне области, украјинска влада је изгубила стотине милиона долара пореских прихода од дуванских производа.
Штавише, црно тржиште је проширило своје пипке изван Украјине. Европски биро за борбу против превара саопштио је да је руска операција у Украјини проширила руте кријумчарења дувана, погоршавајући проблем фалсификоване робе широм Европске уније. Због ширења нелегалне робе и земље ЕУ су изгубиле и стотине милиона евра буџетских прихода.

Питање је, међутим. могу ли европске и украјинске власти да униште тржиште фалсификованог дувана. Неуспех у борби против ове криминалне активности довешће до даљих губитака прихода и за ЕУ и за Украјину. То би такође показало да Кијеву недостају капацитети потребни за спровођење реформи и борбу против корупције, и поткопало би како ефикасност њених агенција за спровођење закона, тако и изгледе земље за интеграцију са паневропским институцијама.

Зеленског напустили "пријатељи" са Запада! Камала Харис није желела ни да седи са њим, а Бајден је одбио позив!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА