Најновије

РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ СЕ ШИРИ: Израелс спрема општи напад на Либан

Израелска војска саопштила је данас да је одобрила планове офанзивне борбе за Либан, након што су недавно интензивирани прекогранични сукоби Израела са либанском милитантном групом Хезболах.

Израелска војска је саопштила да су шеф северне команде израелске војске, генерал-мајор Ори Гордин и начелник Управе за операције генерал-мајор Одед Басјук у уторак извршили процену ситуације и да су одобрени оперативни планови за офанзиву на Либан, пренео је Тајмс оф Израел.

Водећи команданти су такође донели одлуке о „убрзању приправности снага на терену“, наводи војска.

Израел је упозорио да више не може да толерише присуство Хезболаха дуж своје границе и да ће, уколико се не постигне дипломатско решење, покренути војну акцију да би потиснуо ту либанску милитантну групу ка северу.

Након што је израелска војска одобрила оперативне планове за напад на Либан, Пентагон је саопштио да Сједињене Америчке Државе не желе ширење регионалног сукоба на Блиском Истоку.

„Нећу улазити у хипотетичке сценарије и спекулације о томе шта би могло да се догоди, осим што ћу рећи да нико не жели ширење регионалног рата“, рекао је портпарол Пентагона генерал-мајор Патрик Рајдер на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

САД и Француска су ангажоване у дипломатским напорима да се све интензивнија непријатељства између Израела и либанске милиитантне, про-иранске групе Хезболах окончају преговорима, међутим Хезболах је саопштио да нец́е обуставити нападе на Израел све док траје рат у Појасу Газе.

Израелска војска је у уторак увече саопштила да је израелска противваздушна одбрана оборила сумњиву беспилотну летелицу изнад мора недалеко од обале на северу Израела, у близини Либана.

Војска је такође саопштила да су борбени авиони погодили неколико циљева Хезболаха у јужном Либану.

„Веома смо близу тренутка када ћемо одлучити да променимо правила игре против Хезболаха и Либана“, упозорио је израелски министар спољних послова Израел Кац у уторак у саопштењу из свог кабинета.

Кац је навео да ће у тоталном рату Хезболах бити уништен, а да ће Либан бити тешко погођен.

ПОКОЉ НА РЕЦИ ВОЛЧЈИ: Артиљерија уништава украјинска појачања - Руси напредују у Волчанску

Извор: Нова

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube