Најновије

ДОДАТНИХ 10.000 ДИНАРА Повећана новчана подршка за ову групу грађана

Новчана подршка се повећала са 65.000 на 75.000 динара месечно

Ове године донета је одлука о повећању стипендија за 15 одсто студентима докторских академских студија. На овогодишњи Јавни позив за стипендирање пријавило се 240 кандидата, а додељено је 166 стипендија, при чему је уговоре о стипендирању потписало 107 кандидата.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије објавило је да је 25. јуна у згради Ректората Универзитета у Београду одржана свечана церемонија доделе стипендија студентима докторских академских студија по 24. јавном позиву за 2024. годину.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић истакла је значај овог програма, као и подршке младим научницима, који имају важну улогу у будућем развоју нашег друштва.

Она је указала на то да је идеја поменутих стипендија да ови млади људи нађу своје место у оквиру научно-истраживачких организација, било да се ради о факултетима или научним институтима.

Беговић је истакла да је стипендистима, поред личних примања, овим путем одобрено и финансирање њиховог научно-истраживачког рада, као и друге активности, као што су боравци у иностранству и усавршавање на домаћим или иностраним конференцијама и конгресима.

- Поред тога, од прошле године пружамо и могућност за развој неких других вештина и нових знања неопходних за даљи развој каријере: од тога како се пише рад, а како пројекат, до тога шта су интелектуална својина, ауторска права и отворена наука - предочила је министарка.

Програм стипендирања студената докторских академских студија има за циљ развој научно-истраживачког подмлатка и спречавање одлива научних кадрова из Србије.

Повећање са 65.000 на 75.000 динара месечно

Министарство сваке године обезбеђује стипендирање за 200 нових студената и наставља финансирање за приближно 280 већ стипендираних студената који се укључују у рад акредитованих научно-истраживачких организација.

Ове године донета је одлука о повећању износа стипендија за 15 одсто, са 65.000 на 75.000 динара месечно.

Како је истакнуто 25. јуна на званичном сајту Владе Републике Србије повећани износ биће исплаћен од јунске стипендије.

Стипендије се додељују најбољим студентима у различитим научним областима, укључујући физику, хемију, биологију, медицину, друштвене науке и многе друге.

Министарство, такође, финансира материјалне трошкове рада стипендиста, чиме се обезбеђује да они имају све услове за успешно научно-истраживачко ангажовање.

СПЕЦИЈАЛНЕ РУСКЕ БОМБЕ Британски аналичар открио колика опасност прети Украјинцима

Извор: nitra.gov.rs 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА