Најновије

"НЕ МОГУ ЈА ТО" Шта су све Украјинци спремни да ураде да би избегли одлазак на фронт

Дмитро, 31-годишњи фотограф из Харкова, већ месец дана није напустио свој стан. Плаши се регрутације, па је преко пријатеља упознао шверцере којима је платио 8.000 евра да га изведу из земље на јесен, пише Гардијан.

Од почетка руске инвазије на Украјину крајем фебруара 2022. године, хиљаде Украјинаца је напустило земљу како би избегли војну службу, упркос забрани украјинских власти да мушкарци између 18 и 60 година напусте земљу. Увођењем нових прописа очекује се пораст броја оних који беже, јер Украјина планира да регрутује још војника и строже казни избегавање регрутације.

„Нисам за рат. Не могу да убијам људе, чак и да су Руси. Нец́у дуго на фронту... Желим да направим породицу и да видим свет. Нисам спреман да умрем“, рекао је Дмитро за Гардијан.

Стотине хиљада добровољаца већ је помогло Украјини да се одбрани, али многи су убијени, рањени или су уморни, те Кијев хитно треба нове снаге. Недавни закон омогућава регрутовање 25- и 26-годишњака, а они који се не одазову могу изгубити возачку дозволу, имати замрзнуте банковне рачуне и одузету имовину.

Процењује се да је више од 20.000 мушкараца побегло из Украјине како би избегли рат, а неки су чак изгубили животе покушавајући да пређу у Румунију.

Андреј, 23-годишњи ИТ радник из Одесе, добио је поруку од шверцера са упутствима како да побегне из Украјине. Имао је опцију да уђе у Молдавију са лажним пасошем или да се прогласи уметником, што му је омогућило повремено напуштање земље. Андреј је већ једном покушао да пређе границу уз помоћ лажне лекарске потврде, али није успео и био је одведен у регрутну канцеларију.

Телеграм канали на којима се расправља о бекству из Украјине броје хиљаде корисника. Фитнес инструктор Михајло из Мариупоља, који ретко излази из стана и наручује храну, рекао је да би његова породица била у великој опасности ако Руси сазнају да је постао војник. Неколико његових пријатеља је већ побегло из земље.

Украјински војници који су се вратили са фронта критикују оне који беже од регрутације, тврдећи да то штети одбрани Украјине. „Разумем страх, али су нам потребни нови војници да наставимо борбу. Ко ц́е бранити нашу земљу ако не ми?“, рекао је повређени војник Роман.

СПЕЦИЈАЛНЕ РУСКЕ БОМБЕ Британски аналичар открио колика опасност прети Украјинцима

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА