Најновије

Трамп је добио имунитет од Врховног суда: Шта је следеће?

За каква дела бивши председник Америке не може бити кривично гоњен, а за шта би, ипак, могао да одговара?

Након што је Врховни суд САД пресудио је да бивши амерички председник Доналд Трамп може да затражи имунитет од кривичног гоњења за "службена дела" током свог председничког мандата, нижи судови добили су могућност да процењују да ли су кривична дела за која је Трамп оптужен "службена" или незванична.

Тако су се судије нижег суда које надгледају случајеве против Трампа везане за упад његових присталица на Капитол Хил 6. јануара 2021. године, али за његово баратање поверљивим документима – нашле пред тешким и дуготрајним задатком: да одлуче да ли се одлука Врховног суда примењује на те процесе, пише "Аксиос".

Амерички окружни судија Тања Чуткан — која надгледа Трампов случај који се односи на шестојануарска дешавања — утврдиће да ли су дела за која је он оптужен била званична или не. Ако јесу, Трамп за њих не може бити кривично гоњен, будући да као председник има имунитет за своје службене поступке, па ће случајеви морати да буду одбачени.

Трампови адвокати су наиме, да би извојевали одлуку Врховног суда тврдили да он не би требало да буде оптужен ни за каква кривична дела која је можда починио јер је деловао у оквиру своје функције председника. Ако би му имунитет био ускраћен, истицали су, то би будућим председницима везало руке да воде државу како мисле да треба, управо због страха од кривичног гоњења након напуштања Беле куће.

Врховни суд је у понедељак одлучио да Трамп има имунитет када је реч о неким делима наведеним у овој оптужници, али му није гарантовао апсолутну правну недодирљивост.

Главни судија Робертс је тако рекао да је Трамп "апсолутно имун од кривичног гоњења због наводног понашања које укључује његове разговоре са званичницима Министарства правде" јер ти разговори спадају у "његову искључиву уставну надлежност".

Робертс је такође написао да је "барем претпостављено имун" на кривично гоњење због навода оптужнице да су он и његови савезници покушали да изврше притисак на потпредседника Мајка Пенса да промени резултате избора јер је то "у то време било службено понашање".

Одлука ће вероватно бити примењива и на поступак који се против Трампа води у Џорџији, наводи "Аксиос".

Држава, коју представља општински тужилац округа Фултон Фани Вилис, тврди да су Трамп и његови савезници покушали да оборе изборне резултате у Џорџији 2020. притискајући државне званичнике да мењају пребројавање гласова и организовањем лажне листе Трампових бирача.

Врховни суд је истакао да не може "уредно" да утврди да ли су ова дела спадала у "службена" па је затражио од "Окружног суда да у првом степену утврди да ли се Трампово понашање у овој области квалификује као званично или незванично".

Руси прешли реку Северски Доњецк, жестоке борбе код Вочлчанска (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА