Најновије

"БИЋЕ ДОБРЕ, СОЧНЕ МЕТЕ ЗА РУСЕ" Од оружја које ће променити ток рата до једне ескадриле

Украјина ће овог лета добити мање ловаца Ф-16 него што је очекивано, пре свега због језичке баријере пилота и сложене логистике у испоруци резервних делова, пише Блумберг.

Према неким подацима, Украјина ће моћи да формира само једну ескадрилу од 15-24 авиона од 300 планираних. Други извор је писао да ће Кијев до краја године моћи да прими око 20 авиона.

Други проблем је способност Русије да бомбардује писте, истакао је Џим Таунсенд, старији сарадник у Центру за нову америчку безбедност.

- Ови аеродроми ће бити добре, сочне мете, а Руси су већ погодили неке од њих, само као добродошлицу Ф-16 - рекао је он. Такође је напоменуо да би обе стране у сукобу радије користе беспилотне летелице, а Русија је успела да ојача своје системе противваздушне одбране, што још једном доводи у питање сврсисходност слања великог броја летелица у Кијев.

Украјински званичник је, коментаришући ситуацију, признао да има кашњења у обуци пилота и регрутовању особља за одржавање борбених авиона.

Саветник америчког председника Џоа Бајдена Џејк Саливан и представник компаније Локид Мартин, која производи Ф-16, одбили су да коментаришу кашњења у испоруци борбених авиона Украјини.

Раније је прес-служба Беле куће објавила заједничко саопштење лидера Данске, Холандије и Сједињених Држава у којем се наводи да западне земље планирају да Украјини обезбеде ескадриле ловаца Ф-16.

Украјински пилоти ће овог лета моћи да користе Ф-16, почео је процес пребацивања летелице.

Руски председник Владимир Путин је нагласио да снабдевање Украјине новим наоружањем, укључујући и Ф-16, неће променити ситуацију на фронту, већ ће довести до продужавања сукоба.

(Kurir.rs/TASS/Блоомберг/Пренео: Ђ. М.)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА