Најновије

"Зеленски разочаран због Кине": Медији открили истину уочи самита у Швајцарској

Учешће Кине, чак и да има само једног представника, дало би већу тежину самиту, извештава "Шпигл".

Одбијање Кине да учествује на мировном самиту у Швајцарској било је тешко разочарење и за Владимира Зеленског и за немачку владу, пише немачки "Шпигл" и додаје да Немачка не види интересовање земаља Глобалног југа.

"Одбијање Народне Републике Кине представља тешко разочарење за Зеленског, као и за немачку владу, која је водила кампању за учешће Пекинга", наводи се у чланку.

Напомиње се да би учешће Кине, чак и да има само једног представника, дало већу тежину самиту.

Осим тога, тако важне регионалне силе као што су Бразил и Саудијска Арабија које не желе да шаљу своје шефове држава или влада у Швајцарску, пише у чланку.

"Не видим земље Глобалног југа овде", рекао је за немачки лист неименовани немачки дипломата.

Лист додаје да учесници припремних састанака пред самит готово ни о чему не разговарају, а требало би да се усредсреде на разговоре о промени "формуле мира" Владимира Зеленског како би она могла да убеди и земље Глобалног југа. 

"Сада би требало да разговарамо о преформулисању мировног плана Зеленског како би он могао да убеди Глобални југ и друге земље ван Европе", наводи се у чланку.

Напомињу да је све ово питање својеврсне јавне дипломатије која је усмерена на јавност, а не на владе земаља.

"И, наравно, Украјина жели да представи свом народу успехе на дипломатском фронту, јер они више не постоје на војном фронту", истиче се у чланку.

Конференцији неће присуствовати амерички председник Џозеф Бајден , као ни кинески председник Си Ђинпинг и бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва 

Швајцарска ће 15-16. јуна бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна.

Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.

Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.

Москва је више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео закон којим се то забрањује. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

РАСПАД ДРУЖИНЕ ВЛАДИМИРА ЗЕЛЕНСКОГ: Ко је све напустио кабинет украјинског председника и зашто?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА