Најновије

Раднике ПО Штрпце испитује полиција тзв. Косова; огласила се Канцеларија за КиМ

Прогону и притисцима претходних месеци изложени су и запослени у локалним самоуправама у општинама Липљан, Исток, Пећ и Гора, као и у здравственим установама, поштама, филијалама Поштанске штедионице, као и директори основних и средњих школа у општинама на северу КиМ, истакла је Канцеларија за КиМ.

Радници привременог органа општине Штрпце, њих 14, налази се на испитивању у полицијској станици у Урошевцу, пошто је полиција тзв. Косова пре две године затворила објекат у ком су смештени администрација и управа ПО Штрпце.

Они су се јавили на позив одељења за тешка кривична дела, који је издат 15. јула 2022. године.

Више од 30 припадника специјалних јединица полиције тзв. Косова 7. јула 2022. упало је под пуном ратном опремом у зграду ПО општине Штрпце одакле су однели документацију, а зграду насилно затворили.

Канцеларија за КиМ: Саслушања у Штрпцу имају за циљ да сломе дух српског народа
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да саслушавање радника локалне самоуправе, јавних предузећа и установа у систему Републике Србије, у општини Штрпце, по налогу премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, има за једини циљ да се сломи дух српског народа у Сиринићкој жупи и додатним притиском и застрашивањем натера их да напусте своја огњишта.

Како се наводи, позиви за саслушања и информативне разговоре упућени су на адресе више представника Привременог органа општине Штрпце који су се уредно одазвали позиву.

"Реч је о веома узнемирујућем поступању приштинских органа који су прво годинама противправно у казаматима држали челнике општине Штрпце, а сада додатно прогоне остале запослене. Оваквим институционалним насиљем Аљбин Курти жели да укине српске институције на Косову и Метохији и затре трагове српског постојања на овим просторима", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Канцеларија о новом удару на Србе обавестила писмом и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака и остале релевантне међународне мисије тражећи да се ангажују и зауставе нови прогон представника општине Штрпце.

Канцеларија подсећа да су прогону и притисцима претходних месеци изложени и запослени у локалним самоуправама у општинама Липљан, Исток, Пећ и Гора, као и у здравственим установама, поштама, филијалама Поштанске штедионице, и директори основних и средњих школа у општинама на северу КиМ, што говори о планском и систематском покушају затирања српских трагова на КиМ.

ХАОС У УКРАЈИНИ! Украјински дезертери пуцали на украјинске граничаре током бега у Молдавију

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА