Најновије

ШОЛЦ ИПАК "ПОДВИЈЕНОГ РЕПА": Слаћемо новац, али нећемо у директан сукоб са Русијом

Немачка ће наставити да улива новац у Украјину, али неће учинити ништа што Берлин доводи у директан сукоб са Русијом, обећао је канцелар Олаф Шолц.
Шолц

Шолц

Немачки лидер је повукао црвену линију у тексту објављеном у четвртак у "Економисту", стављајући се тако у оштру супротност ставу француског председника Емануела Макрона који сматра да се не сме искључити опција слања НАТО трупа на терен у Украјини.

"Важно је да буде кристално јасно да НАТО не тражи конфронтацију са Русијом – и да нећемо учинити ништа што би могло да нас претвори у директну страну у овом сукобу", нагласио је Шолц.

Канцелар је говорио о све већој војној потрошњи своје државе и спремности да стационира војнике ван својих граница, у Литванији, близу границе са кључним руским савезником Белорусијом. За разлику од Адолфа Хитлера, "овај пут су немачке трупе дошле у миру, да бране слободу и да одврате империјалистичког агресора", написао је Шолц.

Руско руководство негира да је освајање циљ војне кампање против Украјине, већ инсистира да се искључиво супротставља претњи по своју националну безбедност због ширења НАТО-а у Европи и све већег присуства Алијансе у Украјини након оружаног пуча у Кијеву 2014. године.

Канцелар сматра да је супротстављање Русији имало обједињујући и окрепљујући ефекат на ЕУ и НАТО.

Прочитајте ОВДЕ шта Додик каже о сребреничкој резолуцији и БиХ

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА