Најновије

ИСТОРИЈСКИ МОМЕНАТ ИЛИ ОПШТИ ЦИРКУС: Зеленски и Бајден потписали - у случају напада на Украјину "састанак"!? (ВИДЕО)

На самиту Г7, који се одржава у Италији, у граду Фасано, украјински и амерички председници, Володимир Зеленски и Џозеф Бајден, потписали су "Договор о међусобној безбедности", а који подразумева "састанак" у случају напада на Украјину. Обзиром да је Украјина већ годинама у рату, договор је поприлично збуњујући, ништа мање него обавеза "састанка" коју Вашингтон преузима, како је то дефинисано у документу.
Хитан састанак!

Хитан састанак!

У случају оружаног напада на Украјину, Сједињене Државе и Кијев ће се “састати у року од 24 сата како би се консултовали о одговору и утврдили које додатне одбрамбене потребе Украјина има”.

Како је саопштено, интереси и циљеви овог договора се огледају у:

►Циљ САД је јачање одбране и њихових капацитета;

►САД обећавају да ће помоћи да се то обезбеди не слањем трупа у Украјину, већ оружјем и муницијом;

►Подршка економској и енергетској обнови Украјине;

Овај споразум убрзава интеграцију Украјине у ЕУ и НАТО, сложна су два лидера.

Договор вероватно подразумева будуће потенцијалне ратне сукобе које би Украјина могла имати, а на овај начин кроз ближу интеграцију са америчким безбедоносним системом Кијеву праве супституцију за чланство у НАТО алијанси. Украјина нема подршку НАТО чланица за процес интеграција у НАТО алијансу у овом тренутку, иако у крајњој пројекцији НАТО алијанса то држи прокламовано као један од својих циљева.

Све у свему, нови “Договор о међусобној безбедности” је извесно само “шминка” већ постојеће и све натегнутије сарадње Вашингтона и Кијева. Мада, сходно перфидној политици коју Американци воде, ствар треба посматрати као стратешко-тактичко померање и стварање предуслова за даље спровођење планова и операција “слабљења Русије” које Вашингтон диктира.

Белој Кући и војној машинерији САД-а овај нови потписани договор свакако представља бенефит, јер њиме, што се тиче Украјине, држе “диригентску палицу” у својим рукама. Тиме САД стварају себи начин да имају право првенства у одлучивању по питању Украјине наспрам ЕУ, што је од врхунске важности за Вашингтон.

У документу је дефинисано да Америка, у периоду од наредних 10 година, намерава да обезбеди Украјини практично све што треба. Дугорочну материјалну, саветодавну, обавештајну, безбедносну, одбрамбено-индустријску, институционалну, обуку, и другу подршку за развој украјинских безбедносних и одбрамбених снага.

Погледајте снимак конференције и “свечаног потписивања”:

Прочитајте ОВДЕ шта Зеленски каже на Самиту Г7 у вези потребних 500 милијарди долара за обнову Украјине

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА