Најновије

Ударна објава светске банке о Русији! Западни медији ћуте, ово мора да се сакрије!

Русија је званично ушла у категорију земаља са високим приходима, према најновијем извештају Светске банке. У 2023. години, бруто национални доходак (БНД) по глави становника Русије порастао је на 14.250 долара, са 12.830 долара колико је износио прошле године.

Овај значајан економски скок Светска банка објашњава повећаним издацима за одбрану те опоравком у секторима трговине, финансија и грађевинарства. Поред Русије, у категорију земаља са високим приходима уврштене су и Бугарска те Палау, док су Украјина, Алжир, Монголија и Иран напредовали из категорије земаља са нижим средњим приходима у категорију земаља са вишим средњим приходима.

Посебно се истиче напредак Украјине, чији је БНД по глави становника порастао на 5.070 долара, са претходних 4.270 долара, захваљујући обнови економског раста и смањењу популације.

Међутим, неке земље су забележиле пад у економским перформансама. Палестина је једина земља чији је номинални БДП опао, и то за 9,2% према подацима Светске банке.

Светска банка је такође ажурирала податке о паритету куповне моћи, где се показало да је руска економија четврта по величини у свету, позицију коју је заузела још 2021. године и успела да задржи у наредним годинама. Са удјелом од 3,8% светског БДП-а, Русија је премашила економске резултате Јапан (3,7%) и Немачке (3,4%).

Ова вест долази у тренутку када Русија, као и остале земље које су оствариле напредак, наставља да се суочава са бројним глобалним изазовима, укључујући геополитичке тензије и унутрашње економске реформе.

Руси прешли реку Северски Доњецк, жестоке борбе код Вочлчанска (ВИДЕО)

Извор: Правад

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА