Најновије

Све о "комарцу": Нови ФПВ дрон камиказа у употреби Војске Србије

У питању је малогабаритни дрон-камиказа, наоружан бојевом главом, попут оних чија је широка употреба забележена у зони Специјалне војне операције у Украјини

Војска Србије је у протекле две недеље у Војном комплексу "Пасуљанске ливаде" одржала опитно здружену тактичку вежбу "Ватрени удар 2024", која је окончана 4. јула, а током последњег дана који је био отворен за медије приказани су различити системи наоружања и војна опрема.

Сви присутни су јуче могли да виде дејство система ПВО "панцир с1", ПАСАРС, противоклопног система "корнет м", вишецевних лансера ракета "огањ м17", самоходних топ-хаубица "нора Б-52", "гвоздике", а посебну пажњу привукли су дронови камиказе, међу којима се посебно истакао "комарац".

Шта је "комарац", а шта "комарац 1"?

Због честе забуне која постоји у медијима и јавности, најпре треба указати на то да постоје два дрона са поменутим називом - "комарац" и "комарац 1", а још већу конфузију изазива и то што су обе летелице први пут представљене на сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2023".

Што се тиче "комарца", у питању је квадкоптер, опремљен бојевом главом полусферног облика, намењен за уништавање живе силе, борбених средстава, наоружања и војне опреме на отвореном простору или у заклону.  Овај ваздухоплов дизајнирала је и патентирала приватна компанија "Шумадија дајнамикс".

Са друге стране, "комарац 1" (у даљем тексту само "комарац") који је Војска Србије користила на горенаведеној вежби, производ је Војнотехничког института (ВТИ) и такође се ради о ФПВ (First Person View) квадкоптеру са четири трокраке елисе, али знатно једноставнијег облика.

Дакле у питању је малогабаритни дрон-камиказа, наоружан бојевом главом, попут оних чија је широка употреба забележена у зони Специјалне војне операције у Украјини. Летелице ове врсте се данас, са правом, сматрају највећом претњом по тенкове, борбена возила пешадије, транспортере, друге оклопњаке, самоходна артиљеријска оруђа и системе ПВО на савременом бојном пољу.

Подсећања ради, током посете Војнотехничком институту 9. марта, председник Србије Александар Вучић најавио је да ће за потребе Војске Србије бити произведено 5.000 "комараца", што ће значајно унапредити способности наших оружаних снага.

У производњи ових летелица поред ВТИ учествују још две компаније одбрамбеног сектора и то "Телеоптик-Жироскопи", задужена за израду "тела" и електронских уређаја, и "Крушик" који се бави развојем убојног терета, односно бојеве главе са упаљачем. 

Опрема, наоружање и оперативне способности српског "комарца"
У предњем делу дрона-камиказе налази се телевизијска камера, изузетно малих димензија, која комуницира са управљачком јединицом, односно "таблет" дисплејом или наочарима за виртуелну реалност које оператеру преносе видео снимак у реалном времену и перспективе у првом лицу.

Због тога оператер има утисак као да седи унутар летелице, чиме је обезбеђен висок степен прецизности. Такође, једна од предности ФПВ дронова је што приликом пристизања до циља не морају одмах извршити удар, већ могу неко време лебдети или кружити око њега, док оператер не установи из ког угла је најбоље напасти.

Захваљујући томе и чињеници да се напад извршава из горње хемисфере, тј. "одозго", ФПВ дронови са релативно малим бојевим главама успевали су да онеспособе и униште неке од најбоље оклопљених савремених тенкова.

Домаћи "комарац" је тренутно оспособљен за ношење противоклопне и противпешадијске бојеве главе тешке један килограм, али се ради и на развоју бојевих глава тежине два и пет кг. Такође, познато је и да ће "Крушик" производити мине за ове дронове у калибрима од 60 до 120 мм, па се претпоставља да ће у зависности од наоружања дронови добијати ознаке 2, 3 итд.

Будући да се убојно средство монтира испод трупа летелице, постоје и претпоставке да ће постојати опција коришћења овог дрона не само као камиказе, већ и за испуштање мина/граната или чак за извиђачке мисије, након чега би оператер дрон враћао назад.

Долет "комарца" је око три километра, у ваздуху може боравити до 40 минута, а први пут је тестиран у априлу на вежби "Вихор 2024", где су упркос суровим временским условима, вејавици и густој магли оператери успевали да погоде циљеве.

РУСКИ ВОЈНИК КРЕНУО САМ НА УПОРИШТЕ УКРАЈИНАЦА: Претрчао 1 километар...

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА