Најновије

ПУТИН СА ДОДИКОМ: Став Русије о Дејтонском споразуму непромењен

Само оно што се налази у Дејтонском споразуму може бити основа за очување и даље јачање БиХ, истакао је председник Русије Владимир Путин.

Наш став о Дејтонском споразуму је непромењен, потврдио је данас председник Русије Владимир Путин на билатералном састанку са лидером Републике Српске Милорадом Додиком у Санкт Петербургу.

Путин је на почетку састанка поздравио Додика руковањем и загрљајем, захвалио му на учешћу на форуму, а затим и подсетио да је последњи њихов сусрет био недавно – на спортском такмичењу у Казању.

Руски лидер је истакао да ће Москва наставити да подржава Дејтонски споразум и додао да Русија сматра да једино оно што се налази у овом документу може да допринесе очувању и јачању БиХ. 

Путин се на кратко дотакао и сарадње у сфери економије.

Према његовим речима, обим трговинско-економске сарадње Русије и Републике Српске за сада је скроман, али је примећено да је ове године ипак регистрован пораст у поређењу са прошлом годином.

Осим тога, Путин је кратко захвалио Додику на ономе што председник Републике Српске ради у духовној сфери, након чега се руском лидеру обратио и Додик, који је захвалио на позиву да учествује на форуму и истакао колико му је драго да има прилику да се још једном лично састане са председником Руске Федерације. 

"Хвала Вам на позиву да и ове године дођем на форум. Честитам на успешној организацији. За мене је велика прилика да се поново сретнем са Вама. Желим да Вам се захвалим за квалитетну позицију Русије у погледу Дејтонског споразума", изјавио је Додик, и нагласио да је Русија једна од ретких земаља која је остала на страни Дејтона.

Он је објаснио да је ситуација у БиХ таква да постоји уставно прописани поредак, али да је у реалности ситуација "тотално другачија".

Гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација показало је да Запад није компактан, будући да више од половине чланица није гласало за њу, додао је Додик. 

"Они који су били против разумели су да то не доноси разумевању и помирењу, већ додатним проблемима. То говори о томе да свест о ономе што се дешава на простору Балкана расте", изјавио је председник Републике Српске.

СТРАХ НА КОСОВУ ОД ЕВРОПСКИХ ИЗБОРА: Шта ако победе десничари?

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА