Најновије

ЕВО ШТА ЈЕ ВУЧИЋ РЕКАО ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ СПЦ: Никада!

Сваког дана физички покушавају да нам у потпуности одвоје Косово и Метохију наш народ тамо изложен је бруталном прогону и неће бити лако да се то заустави, рекао је председник Србије Александар Вучић обраћајући се патријарху српском Порфирију и српским архијерејима које је данас угостио у Председништву, уз председника Републике Српске Милорада Додика.
Вучић

Вучић

"Супротстављаћемо се њиховим противправним и свим другим актима насиља политичким средствима и чинити све што можемо за наш народ на КиМ. Никада им нећемо прихватити независно Косово као завршену чињеницу", истакао је Вучић.

Епископима српске цркве на челу са патријархом, који су окупљени на редовном заседању највишег црквеног тела, Светог архијерејског Сабора, и који су на ручак код председника дошли у паузи заседања, Вучић се захвалио што су се бавили питањем резолуције о Сребреници која би следеће недеље требало да се нађе пред Генералном скупштином Уједињених нација и што су пружили подршку српским властима које се боре за њено неусвајање.

Вучић: Резолуцијом се отвара Пандорина кутија

"Наметање резолуције о Сребреници у УН сматрам кључним питањем за опстанак српског народа. Осам месеци су на њој радили, тек после тога је Република Србија дошла до спознаје ко су творци, ко је све на томе радио", истакао је Вучић.

Он је додао да је ноторна неистина да је реч о резолуцији која би требало само да обележи једно страдање и ништа више.

"Да је тако, то не би морали ни да доносе јер већ постоји одлука Генералне скупштине о свим геноцидима који су се догодили широм света. Они су хтели посебно да обележе Сребреницу. Тиме ће отворити Пандорину кутију, јер ће Руси ускоро покренути захтев да се прогласи геноцидом немачко убијање руског и совјетског народа током Другог светског рата, ми ћемо то тражити исто за оно што су Немци чинили у Србији, а усташе у НДХ над српским народом", нагласио је Вучић.

Председник Србије додао је да је изненађен снагом којим су се људи уједињено борили за наше интересе кад је реч о овој резолуцији. Он је позвао све српске архијереје да 8. јуна дођу на велики свесрпски сабор.

"Сматрам да тај сабор не би био свесрпски без учешћа Сабора СПЦ, срећан сам што је патријарх прихватио да буде ту, позивам и све владике", казао је Вучић.

Он је додао и да су се од његовог прошлог сусрета са Сабором СПЦ, прошле године у слично време, једино економске прилике у Србији побољшале, све друго је много теже него што је тада било, како је рекао.

Патријарх Порфирије: Пред егзистенцијалним смо избором

Сабирање, јединство је оно што је најпотребније нашем народу и нашој цркви, разумевање тога је врло важно, рекао је патријарх српски Порфирије.

"Сабор подразумева јединство различитих, различитих по талентима и даровима, понекад и у ставовима. Ако имамо амбиције да себе видимо као зрео народ, да се назовемо достојним наследницима наших претходника, онда морамо говорити о неопходности јединства народа у целини", истакао је поглавар СПЦ.

Он је указао да је оно посебно важно у овом тренутку.

"Нарочито нам је потребно сада када смо пред егзистенцијалним избором: да ли хоћемо да будемо једна безлична маса без идентитета или хоћемо да будемо оно што јесмо", истакао је патријарх Порфирије.

Додик: Нас тамо нема без статусног прикључења Србији

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је обраћајући се окупљенима да сматра да се данас води свеопшти рат против Срба где год да се они налазе, у Србији, Српској, Словенији, Хрватској…

"То не подразумева оружани сукоб, али све што постоји у арсеналу борбе против Срба данас се користи. Србија је у овом тренутку снажнија него што је раније била и то осигурава нашу безбедност и сигурност где год да се налазимо", напоменуо је Додик.

Он је оценио да су односи Републике Србије и Републике Српске никад бољи, као и да се председник Вучић укључио у свако важно питање за РС.

"Али морам да вам кажем, српски народ уколико дугорочно остане у оквиру БиХ као политичког субјективитета биће изгубљен у наредних неколико деценија. И ова резолуција ће искључиво служити као платформа за напад на Србе и њене организације. Морамо у политичком смислу да се дистанцирамо од БиХ, и у организационом и у државном смислу јер ми немамо шансе. Проћи ћемо као Срби у Хрватској", рекао је Додик.

Он је додао да ће званично председник Србије увек рећи да поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ, и то је у реду, како је напоменуо.

"Али нема нас тамо без статусног прикључења Србији. Никакав рат не желимо нити ћемо тако нешто започињати, али дугорочно морамо да осигурамо свест да једину шансу имамо да се одвојимо од БиХ и ујединимо са Србијом", нагласио је Додик.

Не смемо да бежимо од те идеје, додао је председник РС. Говорећи о приликама у БиХ он је оценио да тамо историја напросто не допушта синергију, како је то описао, и напоменуо да се још пре 15 година уверио да свако српско попуштање значи дефинитивно губитак без икаквог добијања.

"Зато вас молим у оквиру оног што црква може да подржите политику Србије по овим важним питањима", закључио је Додик.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА