Најновије

Председник Тајвана: Спремни смо да сарађујемо са Кином на постизању међусобног разумевања и помирења

Тајвански председник Лаи Чинг-те изразио је спремност да сарађује са Кином на постизању "међусобног разумевања и помирења", два дана после завршетка војних маневара Кинеза око Тајвана.

Лаи је током скупа који је организовала његова Демократска прогресивна партија (ДПП) рекао је да је његов говор на инаугурацији одржаној у понедељак подсетио да су „мир и стабилност у Тајванском мореузу неопходни елементи за глобалну безбедност и просперитет“.

„Тада сам такође позвао Кину да заједно с Тајваном преузме важну одговорност за регионалну стабилност. Такође се радујем јачању међусобног разумевања и помирења кроз размену и сарадњу са Кином… и путу ка ставу заједничког мира и просперитета“, рекао је Лаи.

Он је у понедељак инаугурисан за председника Тајвана, под будним оком Пекинга који то острво сматра једном од својих провинција, коју још није успео да поново уједини са својом територијом од завршетка кинеског грађанског рата.

Кина је у четвртак и петак 48 сати изводила војне маневре око Тајвана у знак негодовања због говора новог председника Тајвана које сматра да је сепаратистички.

Свет је ово чекао! Ударне вести из Словачке о Фицу!

Извор: НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА