Најновије

Нови ударац за Макрона: Партија некадашњег премијера Чешке напустила његову групу у ЕП

Након губитка посланика из Чешке, "Обновимо Европу" је пала на четврто место по снази у ЕП, иза трећепласираних Конзервативаца и реформиста.

Центристичка групација "Обновимо Европу", чији је неформални предводник француски председник Емануел Макрон, суочила се са новим ударцем, пошто је остала без седам европосланика из Чешке.

Партија АНО чешког милијардера и некадашњег премијера Андреја Бабиша напустила је Макронову групу због њене проевропске оријентације, пише "Фајненшел тајмс".

Бабиш је рекао да се противи дубљој интеграцији Европске уније и њеној наводној жељи да "потисне мале и среде државе, као и њихове идентитете и културе".

Макронова партија Препород (Renaissance) остварила је изузетно лош резултат на изборима за Европски парламент почетком јуна, на којима је освојила упола мање гласова од десничарског Националног окупљања Марин ле Пен. Он је након тога расписао ванредне парламентарне изборе.

Након губитка посланика из Чешке, "Обновимо Европу" је пала на четврто место по снази у ЕП, иза трећепласираних Конзервативаца и реформиста, у којој је доминантна политичка личност италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Она је последњих недеља тражила место за столом током поделе функција у Европској унији.

Макрон и лидери левог и десног центра одбили су да разговарају са њом на првом састанку прошле недеље, када су се договорили о прелиминарном распореду највиших послова, због чега је она протестовала.

Односи АНО-а и "Обновимо Европу" погоршани су током последњих месеци, а предводница те групе у Парламенту Валери Хаје је рекла је развод "доста каснио".

"АНО је изабрао популистички пут који није компатибилан са нашим вредностима и идентитетом", рекла је она у петак.

Представници сте групе су критиковали Бабиша и због тога што је прошле године учествовао на конзервативној конференцији ЦПАЦ у Будимпешти, коју је организовао мађарски премијер Виктор Орбан.

Бабиш је новинарима рекао да се противи миграционој политици и политици заштите животне средине своје досадашње групе. Он је рекао да ће за две недеље објавити којој групи ће се прикључити, али је одбацио могућност да то буду Конзервативци и реформисти.

Он би могао да направи групу са Орбаном, али за то би им били потребни посланици из још пет европских држава.

Вучић: Очекујем ескалацију ситуације у наредних неколико месеци у Европи и свету

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА