Најновије

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ЗА КИЈЕВ: Нова украјинска офанзива креће тек следеће године упркос помоћи НАТО!

Званичници НАТО-а не очекују да Кијев покрене нови покушај да потисне руске трупе ове године, упркос милијардама долара вредним новим оружјем које су обећале државе чланице, објавио је Њујорк Тајмс.

Кијеву је обећано више ракета, оклопних возила и муниције на самиту НАТО у Вашингтону, а САД и њени савезници потписали су дугорочну обавезу помоћи. Али ће проћи месеци и године пре него што оружје буде испоручено, с обзиром на то да нека од њих тек треба да буду произведена, саопштио је Њујорк Тајмс
Говорећи под условом анонимности, један високи званичник НАТО изјавио је за Тајмс да помоћ ставља Кијев на пут ка новој офанзиви следеће године. Други је тврдио да ће украјинске трупе остати у дефанзиви најмање још шест месеци.

Украјинска влада је окривила недовољне испоруке западног оружја за неуспехе њених снага на бојном пољу, укључујући прошлогодишњу много хваљену „контраофанзиву". Владимир Зеленски се пожалио на исти проблем раније овог месеца, када је тврдио да Кијев има трупе у приправности које чекају да буду наоружане.

- Имамо жељу да покренемо контраофанзиву, али алати нису стигли. То јест, имамо бригаде без оружја, имамо резерве, имамо 14 недовољно наоружаних бригада које немају одговарајуће наоружање - изјавио је Зеленски за Блумберг.
Западни званичници су делимично окривили и сам Кијев, када су приватно разговарали са новинарима. Зеленски је наводно неколико пута над‌јачао украјинско војно руководство како као приоритет ставио своје политичке циљеве. 

На пример, почетком 2023. уложио је снаге у одбрану града Артјомовска, такође познатог као Бахмут, наводно одбацујући позиве америчких војних званичника да се повуче и сачува своје трупе за контранапад.

Москва је изјавила да никакав износ стране помоћи не може променити исход украјинског конфликта, и да спољна подршка непотребно продужава непријатељства. Западно произведено оружје „ће горети" као и остатак украјинске опреме, предвиђају руски званичници.

ДОДИК: Дијалог три конститутивна народа и два равноправна ентитета БиХ једино решење

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube