Најновије

ДОДИК: Mарфи тврди да у Дејтону не пише да Српска има право да се одвоји од БиХ, а где пише - да нема?

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да бошњачки члан Председништва Денис Бећировић изношењем ставова који нису усаглашени у Председништву на најбољи начин руши БиХ.

Додик је навео да у Председништву БиХ не постоји усаглашен став о томе да је Република Српска реметилачки фактор и да заједно са Русијом подрива Дејтонски споразум, као што је то Бећировић тврдио на самиту о Украјини у Швајцарској.

- То није БиХ. Муслимани на тај начин најбоље руше БиХ - рекао је Додик.

Председник Српске је истакао да Бећировић може да износи само ставове који су усаглашени на нивоу Председништва БиХ.

Додик је указао да је сваки пут када се састао са руским председником Владимиром Путином тражио подршку Дејтонском мировном споразуму и територијалном интегритету БиХ.

Додик је навео да Бећировић сада покушава да иде код западњака од којих тражи да предузму мере против Реопублике Српске чим се помене Русија.

- На овај начин они највише руше БиХ, јер су приватизовали спољну политику БиХ - рекао је Додик.

Он је рекао да Бећировић све заснива на лажима и да, ако се посматрају изјаве министра одбране у Савету министара Зукана Хелеза, поглавара Исламске заједнице Хусеина Кавазовића, министра иностраних послова у Савету министара Елмедина Конаковића, онда се види да је та хоризонтала искључиво усмерена против Републике Српске.

- Они користе сваку могућност да причају о укидању Републике Српске - рекао је Додик и додао да је на дневном реду самита у Швајцарској била Украјина, а не БиХ.

Додик је истакао да је Народна скупштина Републике Српске крајње место одлуке за спољна питања БиХ.

Додао је да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи поново лаже и да је нанео огромну штету у БиХ.

- Марфи каже да Република Српска не може да се одвоји, јер то није предвиђено Дејтонским споразумом. Није предвиђено ни да не може. Где пише да не може? - упитао је Додик.

Истакао да то могу само да ураде Република Српска и ФБиХ.

- ФБиХ то неће јер их охрабрује Марфи и неки други, али да се историјски зна да смо им нудили да се раздружимо. Иначе ће доћи у позицију да једног дана одемо, па неће добити ни раздруживање - рекао је Додик.

Поручио је да нико није и неће укинути 9. јануар као Дан Републике, а да опозиција у Српској само покушава да направи проблем од нечега што је веома јасно.

 - Нико 9. јануар као Дан Републике није довео у питање. Али, они желе да направе неки спин - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је подсетио да су управо он и његови сарадници ти који су добили санкције због упорног обележавања 9. јануара као Дана Републике Српске.

- На свим обележавањима 9. јануара претходних година никада нисам видио никога из опозиције, ни из СДС-а, ни из ПДП-а. Одједном су сада они почели да бране нешто - истакао је Додик.

Према његовим речима, да би неко укинуо 9. јануар, то би требао да уради укидањем надлежних закона у Народној скупштини Републике Српске.

- Нико није покренуо ту иницијативу, а они пишу петиције. О чему их пишете? Пишите шта год хоћете - поручио је Додик.

ШТА ЗНАЧИ НЕТАНЈАХУВО РАСПУШТАЊЕ РАТНОГ КАБИНЕТА? Крај рата или још већи сукоб на Блиском истоку?

Извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА