Најновије

ДОДИК: Документ о мирном раздруживању које предлаже Република Српска је завршен

Председник Републике Српске је истакао да је документ донесен имајући у виду немогућност да БиХ нормално функционише, чак ни у оквирима Дејтонског споразума који је, како је навео, "разваљен интервенцијама највише странаца, уз асистенцију Бошњака, а без консултација са друга два народа у БиХ, Србима и Хрватима.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је документ о мирном раздруживању који предлаже Република Српска завршен и да ће у наредним недељама бити понуђен Федерацији БиХ.

Додик је истакао да је документ донесен имајући у виду немогућност да БиХ нормално функционише, чак ни у оквирима Дејтонског споразума који је, како је навео, "разваљен интервенцијама највише странаца, уз асистенцију Бошњака, а без консултација са друга два народа у БиХ, Србима и Хрватима".

Он је навео да овај документ предвиђа да се формирају две независне политичке и територијалне целине које ће живети и функционисати у складу са споразумом насталим на бази тог документа.

"Одређене ствари које сада постоје, граница и неке друге, требало би да функционишу три до пет година, а у међувремену да се уреде односи како би то најбоље функционисало у корист и људи и роба, тако да не буде неких посебних застоја те врсте", рекао је Додик у интервјуу за Спутњик.

Председник Републике Српске саопштио је да је документ веома студиозно урађен и да ће иза њега стати Влада и Народна скупштина Републике Српске.

"То је на бази Дејтонског споразума, јер он предвиђа да је Република Српска страна, као што је то и Федерација. Неће се укључивати заједнички ниво јер он нема ништа с тим – он је изведен из два ентитета", рекао је Додик.

Он је истакао да је зато важно да Република Српска одбрани своје интересе на политички миран начин кроз предлагање решења која ће у наредним седмицама бити понуђена Федерацији.

"Већ чујемо да постоји неспремност да се било шта расправља о томе, али ми смо и разумели да је ово тек почетак којим би требало да анимирамо јавност не само домаћу, него и ону у ФБиХ, а и међународну да схвати да је БиХ промашен пројекат и да од њега не може да се направи ништа што би било самоодрживо", рекао је Додик.

Он је навео да БиХ може да буде протекторат, што се по његовим речима и показало, али не може да буде самоодржива.

Додик је истакао да је документ о мирном раздруживању почетак и предлог Републике Српске, који ће "упорно враћати на јавну сцену, јавне договоре и расправе".

"Инсистираћемо да се изјасне о томе, не само кроз одбијање да се прихвати разговор о томе, него да се изнова увек види шта су то њихови предлози. Ако предлажете да нестане Република Српска, то није опција. То напросто не може да функционише", рекао је Додик.

НИСУ СЛУШАЛИ ПУТИНА, САДА ДОЛАЗИ ТЕШКА КАЗНА! Западни званичници тајно говоре о најгорем сценарију!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА