Најновије

НАТО У ПАНИЦИ! Француска би могла да напусти Алијансу после победе Барделе и Марин Ле Пен на изборима

НАТО страхује да би Француска могла да се повуче из чланства у Алијанси и да би то могла да буде једна од кљулних одлука крајње деснице окупљење око Жордана Барделе и Марин Ле Пен. Национално окупљање које предводе управо Бардел и Лепенова могли би да у недељу преузму лормило "пете републике", а то је аларм не само за ЕУ, већ и за Вашингтон"!

Еурактив, позивајући се на неколико анонимних дипломата. наводи да постоје озбиљне индиције да би Париз после победе Националног окупљања могао да повуче, не само подршку Украјини, већ и да "побегне из НАТО"!
Десничарско Национално окупљање (РН) је више пута доводили у питање сврху НАТО-а и његову помоћи Украјини, сада се нашао на врху у првом кругу ванредних избора у Француској са 33 одсто гласова. Центристички блок Ансамбла председника Емануела Макрона заузео је тек треће место са 2 одсто. Други круг избора у Француској заказан је за 7. јул, а предвиђа се да ће РН освојити до 280 места у Народној скупштини. 

Еурацтив је цитирао неименоване дипломате који су рекли да се РН-ове поновљене критике Макронове спољне политике, посебно војне помоћи Украјини, тичу бројних водећих савезника у НАТО-у. Чак и ако РН заврши у опозицији, странка ће вероватно и даље имати знатан утицај у француском парламенту, наводи лист. 

Извор Еурацтив тврди да би под новим руководством Париз могао да се одлучи за "меки излазак" из НАТО тако што ће напустити војну команду блока - потез који је Париз већ једном повукао. Године 1966. тадашњи председник Шарл де Гол повукао је Париз из интегрисане војне команде НАТО-а, упркос томе што је Француска била једна од 12 чланица оснивача војног блока. Одлука је званично поништена тек 2009. године.  
РН би могао да инсистира на „меком и суптилном" изласку у којем би Француска једноставно послала мање квалификоване трупе у мањем броју да учествују у заједничким мисијама НАТО-а, рекао је војни експерт Мишел Дукло за Еурацтив. Лист је такође нагласио да Француска игра велику улогу у организацији, што значајно утиче на дугорочну стратегију НАТО-а. 

Марин Ле Пен, бивша дугогодишња лидерка РН, која тренутно води фракцију странке у парламенту, у више наврата је критиковала став председника Макрона о сукобу у Украјини. Она је више пута изјавила да национално руководство ризикује да увуче Француску у рат са Русијом. Странка је такође промовисала дијалог са Русијом о кључним заједничким интересима.

Међутим, садашњи лидер РН Џордан Бардела показао је мекши став према блоку, рекавши у петак да „неће бити изласка из интегрисане војне команде НАТО-а док траје рат".  

ПУТИН ОПАСНО НАГОМИЛАО ТРУПЕ! Стотине хиљада војника чека

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА