Најновије

Бивши председник привредне коморе у Приштини: Забрињава трансфер капитала са "Косова" у регион

Привремене институције оријентисане да сву буду једнаки у сиромаштву, а не у развоју и стабилности, каже Сафет Грџаљиу.

Бивши председник привредне коморе тзв. Косова Сафет Грџаљиу рекао је да забрињава чињеница да су привремене институције, када је у питању привреда, оријентисане да сви буду једнаки у сиромаштву, а не у развоју и стабилности.

Грџаљиу додаје да је веома забрињавајући трансфер инвестиција и капитала са КиМ у државе региона, затраживши институционалне мере, преноси "Економија онлајн".

"А та друга брига коју нико не примећује је тихи лет капитала косовских предузећа у земље региона и шире. Ако одете у Македонију, Албанију, Црну Гору и Словенију и друге европске земље, бићете изненађени бројем инвеститора са Косова који улажу у капитал тих земаља и то би требало да буде највећа брига", рекао је.

Према његовим речима, одлазак радне снаге и високе банкарске камате су неки од проблема који "гуше" приватни сектор на КиМ.

"Изазови приватног сектора су сваким даном све већи. Не бавимо се само бежањем радне снаге, бавимо се распоредом извоза, пасивизацијом економске дипломатије, високим банкарским каматама и све то сваким даном све више гуши косовско пословно окружење, бекство радне снаге је заиста забрињавајуће", наводи.

Грџаљиу је такође споменуо баријере и потешкоће у пословању у земљи. Каже да тзв. Косову прети опасност да се претвори у левичарску економију.

"Дефинитивно један од главних разлога је економска стабилност која недостаје Косову. У другом реду имамо исполитизовану бирократију, а у трећем институционални приступ је много више ка левичарској него десној економији и иницијатива да се посао кажњава, а не да је подржан, додатни је разлог када се на све ово дода чињеница да не постоји истински јавно-приватни дијалог", рекао је Грџаљиу.

ПУТИН ЧЕКА КАПИТУЛАЦИЈУ УКРАЈИНЕ! Москва скинула рукавице, режиму у Кијеву је време истекло

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА