Najnovije

Bivši predsednik privredne komore u Prištini: Zabrinjava transfer kapitala sa "Kosova" u region

Privremene institucije orijentisane da svu budu jednaki u siromaštvu, a ne u razvoju i stabilnosti, kaže Safet Grdžaljiu.

Bivši predsednik privredne komore tzv. Kosova Safet Grdžaljiu rekao je da zabrinjava činjenica da su privremene institucije, kada je u pitanju privreda, orijentisane da svi budu jednaki u siromaštvu, a ne u razvoju i stabilnosti.

Grdžaljiu dodaje da je veoma zabrinjavajući transfer investicija i kapitala sa KiM u države regiona, zatraživši institucionalne mere, prenosi "Ekonomija onlajn".

"A ta druga briga koju niko ne primećuje je tihi let kapitala kosovskih preduzeća u zemlje regiona i šire. Ako odete u Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Sloveniju i druge evropske zemlje, bićete iznenađeni brojem investitora sa Kosova koji ulažu u kapital tih zemalja i to bi trebalo da bude najveća briga", rekao je.

Prema njegovim rečima, odlazak radne snage i visoke bankarske kamate su neki od problema koji "guše" privatni sektor na KiM.

"Izazovi privatnog sektora su svakim danom sve veći. Ne bavimo se samo bežanjem radne snage, bavimo se rasporedom izvoza, pasivizacijom ekonomske diplomatije, visokim bankarskim kamatama i sve to svakim danom sve više guši kosovsko poslovno okruženje, bekstvo radne snage je zaista zabrinjavajuće", navodi.

Grdžaljiu je takođe spomenuo barijere i poteškoće u poslovanju u zemlji. Kaže da tzv. Kosovu preti opasnost da se pretvori u levičarsku ekonomiju.

"Definitivno jedan od glavnih razloga je ekonomska stabilnost koja nedostaje Kosovu. U drugom redu imamo ispolitizovanu birokratiju, a u trećem institucionalni pristup je mnogo više ka levičarskoj nego desnoj ekonomiji i inicijativa da se posao kažnjava, a ne da je podržan, dodatni je razlog kada se na sve ovo doda činjenica da ne postoji istinski javno-privatni dijalog", rekao je Grdžaljiu.

PUTIN ČEKA KAPITULACIJU UKRAJINE! Moskva skinula rukavice, režimu u Kijevu je vreme isteklo

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA