Најновије

ШПИГЛ: Балтичке земље и Пољска ће послати трупе у Украјину

Балтичке земље и Пољска упозориле су Немачку да би могле да пошаљу трупе у Украјину ако се ситуација за Украјину приметно погорша зато што савезници нерадо испоручују оружје Кијеву, пише немачки „Шпигл”.
Руски радар

Руски радар

Лист наводи да су на маргинама конференције о спољној и безбедносној политици у Талину прошле недеље представници балтичких земаља „упозорили” Немачку на последице њене политике у вези са сукобом у Украјини.

„Ако Русима успе стратешки продор на истоку Украјине, јер Запад нерадо помаже Кијеву, ситуација се може нагло погоршати. У том случају, балтичке земље и Пољска неће чекати да се руске снаге распореде на њиховим границама, упозоравају балтички политичари – оне ће саме послати трупе у Украјину”, истиче се у чланку.

Према њиховим речима, на тај начин ће НАТО постати страна у сукобу, а управо тога се плаше немачки канцелар Олаф Шолц и амерички председник Џозеф Бајден.

Шолц је у недељу изјавио да се противи ревизији правила за употребу немачког оружја од стране Украјине и давању могућности Кијеву да изводи нападе на руску територију. Канцелар је раније више пута наглашавао да Берлин не жели да сукоб Русије и Украјине прерасте у сукоб између Русије и НАТО-а.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу за „Економист” рекао да Алијанса не намерава да шаље трупе у Украјину.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је реторика Париза и Лондона у вези са могућношћу слања војника у Украјину опасна. У Кремљу су такође навели и да су обратили пажњу на Макронове речи да се у Европи разматрала тема слања војника, као и да је Москви добро познат његов став о наношењу „стратешког пораза” Русији, преноси Спутњик.

Прочитајте ОВДЕ шта Макрон поручује из Берлина

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА