Најновије

Медведев за "Руску газету": Свет треба коначно да се ослободи наслеђа колонијализма

У блиској будућности биће формиран нови систем међународних односа, заснован на принципима поштовања и добронамерног немешања, и где неће бити места санкцијама, експлоатацији и лажи, оценио је заменик председника Савета безбедности Русије.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев написао је чланак под насловом "Време метрополе је истекло" за "Руску газету", у којем је навео потребу да се човечанство коначно ослободи наслеђа колонијалног система.

Медведев је навео да се термин "неоколонијализам" односи на курс који су средином двадесетог века заузеле бивше метрополе да обуздају развој младих нација, које су се једва осамосталиле, да надокнаде сопствену штету насталу као резултат деколонизације, као и мешање у унутрашње ствари независних држава.

"Сада западни свет прелази на глобални неоколонијализам, односно систем неравноправних економских и политичких односа који западне земље намећу остатку света, на основу своје војне моћи, активности западног капитала и међународних финансијских организација", наводи Медведев.

Према његовим речима, Запад кредитира земље Глобалног југа да задрже свој утицај тамо, а као резултат тога, они не могу бити потпуно независни због дуга, јер при доношењу било какве одлуке, они се руководе "мишљењем својих финансијера".

Западни неоколонијалисти не познају границе
Медведев напомиње да по мишљењу бројних политичара, амбиције западних неоколонијалиста не познају границе, већ да су се веома приближиле руској територији.

"Амбиције нових метропола не познају границе – ни економске ни политичке. А ни сами неоколонијалисти не желе да поштују познате стратешке границе других држава. Морамо признати: неоколонијализам се одавно веома приближио границама наше земље", нагласио је Медведев.

Истовремено, он је назвао Сједињене Државе глобалном санкционом неометрополом, јер активно примењују не само примарне, већ и секундарне санкције, подривајући суверенитет трећих земаља.

Заменик председника Савета безбедности је указао да је први корак у приближавању руским границама било подстицање "обојених револуција" у Грузији и Украјини.

О европским интеграцијама постсовјетских земаља
Између осталог, Медведев се дотакао и теме европских интеграција низа постсовјетских држава, посебно Јерменије и Молдавије, напоменувши да би највероватнији сценарио за европске интеграције Молдавије могао да буде њена трансформација у североисточну периферију Румуније.

Он је подсетио на окупацију Бесарабије од стране румунског режима 1918-1940 и 1941-1944, када су вршене масовне репресије и присилна румунизација становништва.

"Наивно је мислити да ће овог пута однос према становништву Молдавије бити суштински другачији, а молдавска председница Маја Санду води земљу право у неоколонијално ропство", оценио је Медведев.]

Такође, истакао је, да Запад Јерменији обећава "златне планине" и чланство у ЕУ у замену за потпуну лојалност, али да је то само мамац у мишоловци, а да Запад никада неће отворити врата "клуба елите" Јеревану .

"Што се тиче ослобађања од неоколонијалних окова Запада Украјине, то се може постићи испуњавањем задатака СВО. Као резултат државног удара у фебруару 2014. године, земља је потпуно изгубила политички субјективитет. Спољна контрола је заправо успостављена над републиком, чији примери су безбројни широм света", напоменуо је.

Расте потреба да се ослободимо колонијализма 
Медведев навео да је сигуран да све више земаља у свету жели да се ослободи наслеђа колонијалног система и настави да постоји по принципима суверене равноправности.

"Све више земаља на планети изражава жељу да живи у глобалној заједници ослобођеној од наслеђа колонијалног система и заснованој на принципима инклузивног мултилатерализма, суверене једнакости, мирног суживота и међусобног поштовања између земаља са различитим политичким и друштвеним системима", нагласио је он.

Због тога ће, додаје Медведев, у блиској будућности бити формиран нови систем међународних односа, заснован на принципима поштовања и добронамерног немешања, и где неће бити места санкцијама, експлоатацији и лажи.

"У формирању таквог система један од начина да се реше проблеми елиминисања друштвено-економских манифестација неоколонијализма јесте мултиполарна глобализација, која брзо замењује моноцентрични западни универзализам, пун неправде и која подразумева стварање потпуно нове парадигме дијалога. Истовремено, његови темељи су већ постављени", закључио је Медведев.

ШОЛЦ: Лидери Г7 нису разговарали о предлозима Путина, ти предлози су неозбиљни

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА