Најновије

ДОДИК ОСУО ПО АМЕРИЦИ: Сребреница је америчка подвала

Председник Републике Српске Милорад Додик и званичници РС, представници града Бањалука и борачких организација присуствују церемонији у Бањалуци у оквиру које ће обићи локацију на којој на којој се гради централно спомен-обележје погинулим борцима војске РС.
Додик

Додик

"Споменик јесте и треба да буде оличење нашег односа према страдалим у прошлом рату за нашу слободу а и да буде место нашег окупљања", поручио је председник РС.

Додик је навео да ће тражити од МУП-а Републике Српске да обезбеде вечиту стражу која се мора поставити и да буде посебна церемонија при предаји смена.

Он је подсетио на чињеницу да је у прошлом веку изгубљено пола српске популације, што говори да су Срби страдалнички народ и да су мета, а да он, као председник Републике може да посведочи о неправди према српском народу и Србији.

"Кључна реч српске историје је слобода, за коју се гинуло, давало и није оклевало. Чињеница да је 34.000 Срба страдало у протеклом рату говори да су наративи који су створени о грађанском рату били лажни. Запад је на лажима направио свој политички приступ према Србима", рекао је Додик и предочио да ће на стубовима спомен-обележја бити и имена Бошњака и Хрвата који су били припадници ВРС.

Он је позвао Србе да се окупе око идеје која се зове српски национални интерес, наводећи како читав свијет пропада који је елиминисао национални идентитет.

Напоменуо је и да ће Влада Српске издвојити озбиљан новац за Меморијалног центра у Доњој Градини, који ће градити са Србијом.

"То ће коштати више од 100 милиона евра и то ће бити монумент који ће имати важно мјесто. Немојте да вас навуку на приче да упоређујете Сребреницу и Јасеновац, то баш они хоће, а то је неупоредиво", рекао је Додик.

Резолуција о Сребреници ће поделити БиХ

Председник РС се у свом говору осврнуо и на актуелну ситуацију и рекао да готово са сигурношћу може да каже да политички представници држава у УН, иза којих стоји 5,5 милијарди људи, неће подржати резолуцију о Сребреници, као и да ће та резолуција "трајно поделити БиХ", уколико буде усвојена, упитавши шта радити са онима који мисле да су Срби геноцидни.

"Ми смо припадници и потомци једног светлог, храброг, српског народа који је издржао оно што ниједан други народ овде није", рекао је Додик у Бањалуци, пренела је Срна.

Он је нагласио да је изабран да брани идентитет српског народа, да је изабран да не ћути већ да говори.

"То што ћеш ти нама овде обезбедити да у школским програмима напишемо то што ви хоћете, то само може да буде ваш пусти сан и озбиљан неспоразум. Не само политички, него историјски, а онда значи и национални неспоразум", рекао је Додик.

Додик је навео да је Сребреница "подвала", напоменувши да се злочин десио од 11. до 18. јула, а онда су у то "утрпали" све што су могли и оне који су раније погинули, и оне који су погинули у Зеници, а, како је навео, ставили су и живе људе.

"То говори да је била подвала, од почетка смишљена јер је требало Америци, неким другима да правдају своје бомбардовање, своје рано признање БиХ", рекао је Додик.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА