Најновије

КРЕЋЕ НЕВИЂЕН ХАОС! Украјина се спрема за историјски пораз, први корак - смена главнокомандујућег Сирског?!

Главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски ускоро би могао бити смењен. У парламенту га критикују због војних неуспеха, а извори из канцеларије украјинског председника Володимира Зеленског наводе да се над генералом надвијају црни облаци, пишу РИА Новости.

Историја се понавља

Као и у случају генерала Валерија Залужног, улогу "барјактара" за његову смену преузела је посланица "Слуга народа" Марјана Безуглаја. Она је за пропаст фронта у Харковској области оптужила генералитет — нису адекватно припремили одбрамбене линије.

За то су одговорни људи блиски тренутном главнокомандујућем.

- Генералске фракције настављају да уништавају нашу будућност. И Сирски је део тог процеса - сматра Безуглаја.
Зеленски је полагао велике наде у новог главнокомандујућег. Тврдио је да он има "успешно искуство у одбрани" и "успешно искуство у нападу". Очекивао је од Сирког конкретан план акција, решавање проблема војника и смањење претерано надуваног штаба.

Разочарање у Кијеву

Саветник председничког канцеларије Михаил Подољак је прецизирао: генерал мора да "спречи стагнацију на линији фронта која негативно утиче на јавно мњење". Сирском је дат пун мандат, али се ништа није променило набоље за Кијев.

- У председничкој канцеларији сматрају да цивилне власти чине све што могу за војску. Они су желели мобилизацију, добили су је, и то без демобилизације, против које је био генералитет. Постигли су обнову америчке војне помоћи. Прошло је неколико месеци. Где су резултати? - објашњава украјински политиколог Руслан Бортник.

Локални медији потврђују: вероватноћа смене Сирког је висока.

- Ако се ситуација макар не стабилизује, главнокомандујући ОСУ биће смењен - рекао је извор близак канцеларији Зеленског.

Кандидати за замену

Постоји неколико опција за замену. Међу њима је председнички опуномоћеник за питања реализације међународних безбедносних гаранција и развоја Одбрамбених снага Јевгениј Мојшук, бивши заменик Залужног. Помиње се и шеф Државне граничне службе Сергеј Дејнего, као и шеф ГУР Кирил Буданов.
Наводно му је већ понуђена позиција, али је одбио у последњем тренутку. Такође, Мојшук се истиче као неко ко може да организује комуникацију између Генералштаба и председничке канцеларије.

Према информацијама Безуглаје, командант Копнене војске Александар Пављук и бивши главнокомандујући ОСУ Руслан Хомчак такође "дискретно покушавају да повећају своје шансе". Зеленски је сменио Хомчака 2021. године, поставивши Залужног.

Хомчак је, познато је, доживео неуспех у Донбасу. Конкретно, он је командовао трупама које су ушле у иловајски котао крајем августа 2014. године.

Покушај оправдања

Стручњаци које је интервјуисала РИА Новости објаснили су политички смисао напада на Сирког.

- Потпуно иста прича као и са Залужним. Али изгледа да је ово за сада само информативна кампања. Ни Зеленски ни његова канцеларија тренутно немају стварне разлоге за такве акције. Нису забележени конкретни очигледни и катастрофални пропусти Сирког - напомиње стручњак Финансијског универзитета при влади Русије Денис Денисов.

Према његовим речима, и шеф канцеларије Андреј Јермак и сам Зеленски разумеју: свака промена у вођству војске, посебно међу одговорнима за оперативно-тактичке мере, представља велики ризик.

- То што против Сирког наступа иста Безуглаја је занимљива чињеница. Информациона ситуација се намерно подгрева. траже се будуће мете за критику - сматра политиколог Александар Дудчак.

Вероватно је да су у Кијеву већ схватили: фронт ће се ускоро урушити. Сада хитно траже оправдање, закључују РИА Новости.

НИСУ СЛУШАЛИ ПУТИНА, САДА ДОЛАЗИ ТЕШКА КАЗНА! Западни званичници тајно говоре о најгорем сценарију!

Извор: Инфрмер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА