Најновије

МИША ЂУРКОВИ: Пикси Вучићу!

Актуелни дебакл фудбалске репрезентације Србије изванредан је илустрација онога у чему живимо. Ријалити, спиновање, хаос, продаја белих бубрега за праве бубреге, како би још једном најодговорнији човек за све испао херој нације који приноси на олтар  Пиксијеву главу и доводи неког новог послушника за селектора.

Пише: Миша Ђурковић

Пикси је наравно дунстер, апсолутни, али је то свима било  јасно одавно. Човек без озбиљне тренерске школе, без ауторитета, без иједног озбиљног клуба који је водио. Неозбиљан, често пијан и управо због тога идеалан за оно што треба Газди и његовој мафији која води ФСС. Ако сте заборавили, номинални председник ФСС кога наравно нико и не помиње, јесте мучени Драган Џајић, човек са дебелим оптужницама, који је ћерку морао да да у залог (читај посланике), а своје ипак велико име и успехе међу које спада титула првака Европе и света да жртвује за потребе владајућег клана. А на челу Звезде је Терза, човек који је ономад дао умрлицу Брани Мићуновићу!!!! Поштено, овај га је крио док је био на потерници. Но проблем је што никада отворени мафијаши нису седели на важним државним и друштвеним функцијама.

Читав овај систем који воде људи из директног Газдиног окружења служи наравно пре свега менаџерима и продаји играча. Ако се неко пита зашто Мијаиловић са 31 годином игра прву озбиљну утакмицу за репрезентацију (и то кључну!), одговор је наравно у потреби менаџера да му некако подигну цену. Ако се сећате Муслин, господин човек и последњи озбиљан селектор отеран је јер није хтео да стави у тим ону муву без главе Немању Радоњића, чији је менаџер један млад човек који је требало да на њему заради прве озбиљне паре у животу.

Побогу људи, па ФСС је за рачун газде водио добри Кокеза,  један од најозбиљнијих „пословних људи“ из клана, који се међутим ускурчио од доста пара, и помислио да је време да престане да плаћа рекет. Слично као и Небојша из Београда, добио је погрешну процену да је Газди време истекло. То је платио хапшењем, сменом са чела ФСС, а неки помињу и једно 100 милиона кеша (не динара) и покајањем. После тога вратио се у благодатну анонимност, док његове фирме и даље извлаче из државног буџета огроман новац. Уз одговарајући проценат који се прелива у касу Партије и тамо где треба.

Ако смо апсолвирали оквир у коме је јасно да на чело тима као ни на било коју позицију у држави не може да дође нормалан човек од ауторитета и знања (осим ако нема директну заштиту од страног фактора, али онда ради само за њих), онда је јасно зашто је Пикси дунстер идеалан лик за селектора. Екипу саставља комбинација минулог рада, интереса менаџера и притиска јавног мнења. Отуд су у три утакмице изашла три потпуно различита састава, са сасвим различитим  концепцијама. Ако их је и било уопште… 

Хајмо мало о игри. Сваком озбиљном тренеру, који ради свој посао како треба више је него лагано да припреми утакмицу против нас. Сви имало озбиљнији су нас одавно прочитали и играју једнако успешно. Први и основи проблем ове екипе је што нико не трчи без лопте. Дакле сви стоје, не мрдају и чекају да добију лопту, да би онда у деведесет посто случајева панично кренули да је враћају назад, што се заврши код голмана који онда бунари и гађа Митровића у главу. Ту лопту главом одбија противнички центархалф и она онда пада опет код противничких играча средине терена, јер наших нигде нема. И онда се бранимо.

Дакле Дунстер за све ове године није решио основни проблем, а то је да Гудељ, Максимовћ, Лукић или Илић, који уопште нису лоши играчи, добију задатак да попут Кроса дођу у задњу линију по лопту, а онда је пренесу до Тадића, СМС-а или Самарџића, односно до крилних играча које су пре свега сви затворили. Дакле, вратиш се , узмеш лопту, повучеш је напред и даш човеку који се креће. То је услов да креатори могу да направе неку шансу за шпиц играча, макар он био један једини. А дунстер који то није способан да организује, на крају убаци три шпица, уместо да решава проблем средине терена. Вероватно смо једина екипа која је икада играла чак пола сата са три шпица као да ће они сами себи да креирају нешто. Узгред нису добили ниједан употребљив центаршут јер су крилни играчи затворени , а Самарџић за првих 45 минута није добио ниједну лопту са којом би могао да проба да направи неку креацију.

Да не заборавимо. Лазовић је отеран из репрезентације зато што је отворено подржао Немању Видића као решење за одвајање ФСС од владајуће мафије. Због тога нисмо имали решење на том месту. Само то је довољно да отера целу екипу у ФСС. Али проблем је што ће после ових доћи исти такви јер ФСС-ом као и свиме у овој држави управља један исти човек и све је у функцији његове промоције, моћи и интереса. ФСС му дође нешто као литијум, ресурс за поигравање, куповину мира и обртање пара.

Цео систем је наравно труо. Са све навијачким групама које су организоване криминалне групе за диловање дроге и обављање прљавих послова за државу. Уз то имају своје фирме, или су запослени по државним предеузећима. Два водећа клуба су бунари без дна и у фудбалу и у кошарци где се огроман државни новац троши да би се чувао социјални мир.

У репрезентацији ће бити све мање играча који су стасали овде, а све више ћемо да молимо децу наших гастарбајтера да после развоја у нормалним срединама и нормалног процеса селекције узму наше држављанство и почну да играју за нас. У нашим клубовима не играју талентовани већ татини синови и они који плате. А шта рећи о сулудом бацању пара у кошарци где једино Мега даје шансу домаћој деци и зарађује новац, док близанци доводе ислужене црнце и ислужене тренере без концепције.

Српска репрезентација је упркос томе што има солидне играче, који играју у солидним клубовима, најгора репрезентација на овом првенству и по свим статистичким показатељима и по приказаној игри. Игре нема. На терену је група грађана, која је пре свега гледала да прими што мање голова, (да нас не понизе рече Кикси), а у нападу евентуално из прекида нешто да убуџимо. Али је кључ да се ложимо, да дајемо помпезне наслове, да као пред Катар причамо како можемо и до титуле светског првака итд. Кад се разголити празнина, онда следи ритуална егзекуција нижег шрафа да би систем могао да опстане и да се цела прича занови са неким новим послушним дунстером. 

У свему мора да постоји систем да би било успеха. У Србији нигде нема система осим у систему организоване корупције и контроле који је врх власти развио и који једини функционише скоро па идеално.  Отуд се не треба надати било чему кад је фудбал у питању. Осим продужетку непотизма, криминала и неспособности. Може наравно и другачије, али државу треба ослободити од домаће мафије коју подржава глобална мафија.

Систем је наравно труо од врха и због тога треба иселити Кућу цвећа. Мада, данашњи Тито је превазишао бравара: само њему може да падне напамет да сам изиграва селектора и објашњава да је требало да играмо у формацији 4-4-2… 

Остале текстове Мише Ђурковића читајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА