Најновије

ОГЛАСИО СЕ СТРУЧЊАК: Шта је изазвало колапс енергетског система у региону?

Скоро цело подручје Црне Горе било без струје 40 минута, након чега је кренуло постепено укључење. Од градова у Црној Гори струју су све време имали само Пљевља и Жабљак. Електрична енергија је у истом периоду нестала и у Далмацији, већем делу БиХ и Албаније.

Прави разлог шта је изазвало колапс због чега је нестала струја у Црној Гори и још неким деловима региона, могао би бити познат тек за 15 до 20 дана, када комисија спроведе детаљну истрагу, али према првим информацијама, због пожара у Црној Гори је дошло до преоптерећења прекограничних капацитета, рекао је за РТ Балкан Жељко Марковић, стручњак за енергетику и некадашњи директор "ЕПС снадбевања и дистрибуција".

Он је објаснио да је то вероватно изазвало домино ефекат и да су далеководи "испадали редом". Истиче да се пре две године догодило нешто слично, када је нестало струје и у Србији.

"Имали смо око божићних празника 'цепање' система, целе синхроне зоине на два дела. Тада је био пао један далековод, а био је велик међугранични промет у том тренутку. Пошто је струја физичка величина, она крене да се преусмерава на правце који су доступни, долазило је до преоптерећења и сукцесивно су далеководи искакали из система. Вероватно је то разлог и овог колапса", објаснио је Жељко Марковић за РТ Балкан.

Он каже да ако је један правац ка Црној Гори испао због пожара и ако је одреаговала заштита, а имао је већи промет, струја је "кренула да тече ка другим правцима и блокиран је систем".

"Тако је вероватно дошло до преоптерећења других далековода и почели су да испадају. То када крене је као 'домино ефекат', кад један испадне, све више се преоптерете они остали и могуће да је то изазвало целу ову причу. Истину ћемо сазнати тек за 15 до 20 дана, јер комисија мора да прегледа и да реконструише сва та дешавања", рекао је Марковић.

Црногорски лист "Победа" је објавио да је експлозија на 400 киловати далековода "Црногорског електропреносног система" (ЦГЕС) узрок нестанка струје на скоро целој територији Црне Горе. 

Експлозија далековода изазвала хаварију?

Из ЦГЕС-а о овим појединостима нису се оглашавали, а извор црногорског дневног листа наводи да за поправку далековода морају бити ангажовани хеликоптери.

"На територији Црне Горе, осим већег дела севера, услед поремећаја регионалних размера, дошло је до нестанка напона. Такође до испада и безнапонских стања већих размера дошло је и у Албанији, Босни и Херцеговини и значајном делу Хрватске. Узрок још није познат, а ЦГЕС у сарадњи са колегама из окружења ради на решавању проблема како би сви потрошачи у Црној Гори ускоро добили струју", саопштено је из ЦГЕС-а.

Поред Црне Горе, данас су без струје остали и готово цела Далмација и Босна и Херцеговина, као и делови Албаније.

Претходно, хрватски медији су пренели да је скоро цела Далмација остала без струје, као и да је проблем настао због пада система у Црној Гори са којом је Далмација мрежно спојена. Без струје су остали Сплит, Омиш, Макарска, Каштела, Солин, Задар, Стариград Пакленица и друга места, пренео је хрватски портал "Индекс". У међувремену у Сплиту се вратила струја.

"Прекид снабдевања електричном енергијом у деловима Републике Хрватске изазвао је међународни поремећај који је захватио више земаља", наводи се у саопштењу "Хрватске електро привреде" (ХЕП).

Они су навели да хрватски оператер преносног система (ХОПС) врши анализу са оператерима система суседних земаља како би се утврдио узрок.

За ублажавање проблема међународног прекида снабдевања струјом Хрватска електропривреда ставила је у пуни погон све своје производне капацитете како би ХОПС могао осигурати дистрибуцију електричне енергије грађанима Хрватске у што краћем року, преноси хрватски портал "Индекс".

Што се тиче дистрибуцијске мреже, ХЕП је саопштио да на мрежи нема оштећења. У Хрватској су данас тропске температуре, очекује се врхунац топлотног таласа, а још јуче су забележене рекордне температуре за ово доба године.

Проблеми и у БиХ, Српској и Албанији
Такође и цела БиХ је остала без струје због квара на чијем се утврђивању ради. Како сазнаје "Аваз", дошло је до колапса комплетног електроенергетског система.

Када дође до колапса система, хидроелектране и термоелектране не могу да раде, нема размене енергије кроз мрежу. Ради се на утврђивању квара.

Албански медији су објавили да је и већина градова у Албанији остала данас без струје, а према првим информацијама узрок је квар на високонапонским водовима.

Без струје су остали Тирана, Драч, Елбасани, Гјирокастра, Кукеш, Лежа, Саранда и Скадар, пише "Албанијан пост", пренео је "Блиц".

Портал наводи и да се не зна када ће квар бити отклоњен и подсећа да се предвиђа да ће данас бити најтоплији дан у јуну, са температурама до 41 степен.

Из "Електропреноса БиХ" речено је да је дошло до "тоталног распада електроенергетског система у БиХ". Иако још нису познати тачни разлози распада система, претпоставља се да је узрок преоптерећење на интерконективним далеководима у региону, њихови испади и преношење поремећаја на систем БиХ, преноси РТРС.

Вршилац дужности генералног директора "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић рекао је за бањалучку телевизију да се десио регионални распад електро-енергетског система, али да се очекује врло брзо стабилизација система.

У градовима у Републици Српској и ФБиХ, у којима је нестало електричне енергије, не раде семафори и саобраћај се одвија успорено и отежано.

У току су активности на рестаурацији система, прослеђивању напона хидроелектранама и термоелектранама и координисаним активностима са оператором система на укључивању објеката високонапонске мреже у БиХ и њиховим повезивањем са суседним системима, наведено је из "Електропривреде БиХ".

Иако још нису познати тачни разлози распада система, претпоставља се да је узрок преоптерећења на интерконективним далеководима у региону, њихови испади и преношење поремећаја на систем БиХ.

ИЗ "Електорпривреде Србије" су рекли да је ситуација у нашој земљи стабилна и да хаварија у региону не утиче на нас. 

ХАОС У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ! Риши Сунак доноси стравични закон да примора младе на ратовање у Украјини!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА