Најновије

ЗЕЛЕНСКИ СХВАТИО ДА БЕЗ РУСИЈЕ НЕМА КРАЈА РАТА: Путин на следећем мировном самиту?

Уколико би оставиле своје размирице по страни, Сједињене Државе и Кина би лако решиле рат у Украјини, додао је Зеленски.

Владимир Зеленски није искључио могућност да председник Русије Владимир Путин буде позван на следећи мировни самит, а уз то верује да би САД и Кина могле да ставе тачку на рат у Украјини.

Ипак, како је рекао у интервјуу за "Блумберг", ако Русија и Украјина успеју да нађу начин да седну за преговарачки сто, он не очекује да ће Путин учествовати лично и "у блиској будућности" јер је руски лидер "превише уплашен да дође".

Што се тиче улоге Сједињених Држава и Кине у окончању рата у Украјини, сматра да би то лако могле да реше уколико би своје међусобне разлике оставиле по страни и радиле заједно.

Уверен је да Кина може да игра "огромну улогу" у решавању сукоба, пошто Москва веома зависи од свог извозног тржишта. Позвао се на речи председника Финске Александра Стуба, који је рекао да је "Русија сада толико зависна од Кине" и да би "један телефонски позив кинеског председника Си Ђинпинга решио кризу" у Украјини.

Упитан да ли је пратио прву председничку дебату у САД између Доналда Трампа и Џозефа Бајдена, рекао је да га је иста занимала само у вези с будућношћу Украјине.

"Ако би победио Трамп, који каже да зна како ће завршити рат за дан, желим да будем спреман за то јер ми зависимо од међународне помоћи и положаја САД у свету. Ако зна како да одмах заврши рат, треба да нам то каже данас. Уколико постоји ризик за украјинску независност, да ћемо изгубити земљу, желимо да будемо  спремни, желимо да знамо да ли ћемо у новембру имати америчку помоћ или ћемо остати сами", рекао је Зеленски за "Блумберг".

О питању прекида ватре, на коме се све више инсистира и које је недавно предложио и премијер Мађарске Виктор Орбан, а Зеленски га одбио, рекао је да с тим у вези мора да постоји јасан план да се не би десило да нпр. Русија не искористи затишје како би прегруписала снаге на "украјинској територији коју је окупирала а потом да поново крене у напад".

"Прекид ватре је важан елемент у сваком мировном плану, сада би то довело само до замрзнутог конфликта што ће дати предност супротној страни", закључио је Зеленски.

ПУТИН: Немогуће постићи прекид ватре, уколико не буде постигнут...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube