Најновије

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ МЕДВЕДЕВА: Свет је дошао до тачке после које нема повратка

Морамо очувати међународно право по сваку цену, јер је оно основа за решавање свих противречности које су се накупиле током година, истакао је бивши председник Русије

Свет данас није само радикално другачији него раније, он је, нажалост, дошао до тачке после које нема повратка, рекао је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, на Међународном правном форуму у Санкт Петербургу . 

Он је упозорио да је мировни предлог Русије, који је недавно предложио председник Владимир Путин, хитан, јер, уколико се он не прихвати, преговори ће се касније водити под најгорим могућим условима за Кијев, односно, на основу ситуације на терену.

"Наш заједнички циљ је да учинимо све да пронађемо основу за решавање противречности које су дошле до крајњих граница", додао је бивши председник Русије.

Према његовим речима, најбоља основа за решавање накупљених проблема је међународно право, "које смо у обавези да очувамо на глобалном нивоу, без обзира на све сукобе, спорове, одсуство разумевања", и упркос томе што Запад покушава да га замени некаквим "редом који се заснива на правилима".

"Ако Запад не признаје равноправност свих држава, онда само механизми међународног права могу постати универзални противотров његовом диктату. Да би се искорениле модерне колонијалне праксе, потребна је одлучна акција држава светске заједнице", истакао је.

Шта је тај ред који се заснива на правилима?

Медведев је подсетио да је овај термин амерички Стејт департмент почео поново да користи последњих деценија, уместо међународног права. Термин је настао деведесетих година и тада је ушао у употребу, иако, како признаје Медведев, он "до краја и није схватио на какав то низ правила би требало да се ослања савремени поредак у свету". Ипак, како каже, сигуран је да се ту ради о томе да је Запад себи све дозволио.

"Сећам се како је то првобитно било на међународним самитима 2000-их. Одједном, уместо израза 'међународно право', појављује се овај ружни Франкенштајн, а западне земље седе и некако намигују једна другој, као, разумемо шта то значи. И то (термин) је почело да се убацује у разне декларације, разне изјаве", објаснио је заменик председника Савета безбедности Русије.

Он је додао и да та конструкција - свет/ред/поредак који се заснива на некаквим правилима, нема правну основу, иако се она пропагира на свим платформама. Ова правила "тумаче се у зависности од тренутне ситуације, док се међународно-правне норме намерно искривљују", рекао је Медведев.

Нагласио је и да је праведан свет данас могуће изградити само уколико у свету буду постојале суверене државе.

Главни циљ санкција је да се нанесе максимално могућа штета

"Главни циљ ове олује санкција је да се нанесе максимална штета што већем броју људи из земаља које мрзе. И, узгред, не само њима, него чак и њиховим савезницима, јер санкције Русији су, то сви разумеју, лукава и добро осмишљена игра Вашингтона против интереса Европе. И то су, коначно, почели да схватају и у ЕУ, а посебно обични грађани", рекао је још Медведев.

Он је упозорио и да се крађа државне имовине у одређеним случајевима може тумачити као агресија и подсетио да сада више ни једна земља на свету не може бити сигурна да САД некада неће покушати да украду њену имовину.

"Степен правног нихилизма САД достигао је крајњу границу. САД су познате по својој крађи страних држава и то отворене крађе", прокоментарисао је Медведев.

Налози за хапшење званичника других држава могу бити корак ближе светском рату

Такође, он је скренуо пажњу и да се покушаји кривичног гоњења званичника других земаља могу схватити као разлог за објаву рата.

Он је тако прокоментарисао налоге за хапшење Међународног кривичног суда против руских званичника, међу којима је, подсетимо, чак и председник Русије Владимир Путин, и истакао да тако нешто никада није било у 20. веку. Иза таквих акција, како каже, стоје отворено антируски настројене државе. 

Медведев је затражио да се ови налози моментално повуку, будући да уколико би икада уследило хапшење неког од руских званичника у иностранству, и то на основу налога који нема правну снагу у Русији, то се онда може тумачити као повод за објаву рата. А, непризнавање имунитета држава и званичника, у неким случајевима, значи корак ближе светском рату, упозорио је.

ВЕЛИКОАЛБАНСКИ ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ Oкупатору у Приштини дао је све оно што није ниједна власт још од Другог светског рата!

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА