Најновије

СВЕСРПСКИ САБОР 8.ЈУНА - ДАН НОВОГ ИЗАЗОВА ЗА СРПСТВО: Српска тражи званичну подршку од Србије за "мирно раздруживање у БиХ" (ВИДЕО)

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће од Србије, на Свесрпском сабору који ће се одржати 8. јуна, тражити подршку за мирно раздруживање у БиХ. Како је рекао после седнице Владе Републике Српске, БиХ је доведена у највећу политичку кризу из које неће изаћи.
Вучић, патријарх, Додик - приликом одлучивања о Свесрпском сабору

Вучић, патријарх, Додик - приликом одлучивања о Свесрпском сабору

„Они који највише говоре о БиХ, забили су ексер у њен ковчег. Република Српска ће бранити националне и народне интересе“, истакао је Додик након седнице Владе Српске у Сребреници, на којој је између осталог разматрано питање мирног разграничења у БиХ.

Он је навео да је Сребрница одавно политичка тема, а да сада, резолуцијом у Генералној скупштини УН, желе да наметну причу о наводном геноциду и српском народу припишу колективну одговорност.

Додик је подсетио да о овој резолуцији не постоји одлука ни усаглашен став Председништва БиХ, а да се сва питања у БиХ морају решавати консензусом.

„Не желимо да живимо са онима који крше Устав БиХ и који крше стратегију о спољној политици“, поручио је председник Српске.

Он је истакао да ће Српска сачинити извештај о кршењу Дејтонског споразума, креирати споразум о мирном раздруживању и упутити га Федерацији.

Додик је рекао да ће Влада заједно са локалним властима, формирати комисију која ће имати задатак да утврди датум, један дан који ће се годишње обележавати као дан жртава Сребренице, имајући у виду и бошњачке и српске жртве на том простору.

Додик је рекао да је Сребреница део Републике Српске, да се не стиди овог места у којем живе часни и поштени људи различитих националности.

Он је истакао задовољство чињеница да је данас у разговору са представницима локалне власти могао да се увери да су у Сребреници складни међунационални односи и да нема међунационалних проблема.

„И ако их има, онда се генеришу негде са стране“, рекао је Додик.

Он је поручио да Република Српска жели да очува стабилан живот за све Бошњаке који живе у Српској, посебно у Сребреници.

„Желимо да осигурамо њихово право на идентитет, на веру, да гарантујемо слободу њиховог живљења, рада и у складу са Уставом сва права која имају и други“, поручио је председник Српске, преноси РТРС.

Додик показао документ са 87 лица која су жива, а уписана као жртве у Сребреници

Председник Републике Српске Милорад Додик показао је списак из ЦИПС-а на којем се налази 87 лица која су жива, а чија су имена подведена под жртве злочина у Сребреници.

"Ово је документ ЦИПС-а, није из кабинета председника. Ту су људи који се налазе на евиденцији ЦИПС-а, а има их и на надгробним споменицима. У сваком случају, уважавајући бол и белих и црних марама, свих људи, позивам све да се са посебним пијететом односимо према страдалима. Али исто тако, у политичком смислу не можемо се сложити са хајком која је створена у медијима у ФБиХ, у полицији ФБиХ, са њиховим спонзорима Немачке и других који су чинили масовне злочине не само у Европи, него и у Африци. Са онима који сада желе да изврше ревизију историје", рекао је Додик.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Кустурица о “сребреничкој резолуцији”

Извор: Правда / РТРС / Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА