Најновије

Додик: Одржаћемо референдум о независности Републике Српске, могуће уједињење са Србијом

Одржаће се референдум о независности Републике Српске од Босне и Херцеговине, а његов датум биће тек одређен, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за ТАСС на маргинама Петербуршког међународног економског форума (СПИЕФ), не искључујући могућност будућег уједињења Српске са Србијом.

"Било би апсолутно природно и историјски оправдано да се земље у којима већину становништва чини српски народ уједине у јединствену структуру и заједницу, али то је задатак будућих генерација и политичких одлука обе државе", рекао је Додик за ТАСС.

Постоји одлука о раздвајању, али, према његовим речима још увек није одређен конкретан датум и до одржавања референдума потребно је да прође неко време.

Додик најављује почетак преговора о раздруживању, али додаје да је уверен да већ постоји "историјска, генерално цивилизацијска зрелост и разумевање да то треба и да ће се десити".

Ако би Република Српска остала у саставу Босне и Херцеговине било би то губљење и времена и могућности, те је због тога неопходно престати са трошењем ресурса "узалуд се надајући да ће Босна и Херцеговина нешто учинити".

"Апсолутно не желимо да стварамо нестабилност на територији наше земље, пре свега, дали смо предлог да се одвојимо од Босне и Херцеговине. Крећемо се у том правцу", закључио је он.

Додик је раније рекао да ће власти Републике Српске у року од 30 дана израдити предлог мирног раздруживања Босне и Херцеговине.

Према његовим речима, то ће омогућити очување постојећег модела економског функционисања и његово прилагођавање моделу мирног разграничења.

Према Додиковим речима, пре 20 година Запад је вежбао на подели Југославије, да би потом то исто поновио у Русији и окупацијом Украјине се што више приближио њеним границама.

"Знамо за постојање таквог плана: да се Русија подели на пет делова. Научили су то да раде у многим деловима света, и коначно су дошли овде. Мислили смо да ће успети", рекао је он у интервјуу за ТАСС, напомињући, међутим, да је руски председник Владимир Путин одмах сазнао за ове планове и повео борбу за руске националне интересе.

УКРАЈИНЦИ КРЕНУЛИ У ЈАК НАПАД: Жесток ударац се на крају завршио катастрофом, Руси задржали позиције

Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА