Најновије

ДОДИК: Дијалог три конститутивна народа и два равноправна ентитета БиХ једино решење

Председник Српске је појаснио да је обавеза свих политичара у Републици Српској, Федерацији и БиХ да покажу више одговорности и спремности да заједно створе услове за нормалан рад, јер само тако може се ићи ка напретку.

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да РС и Федерација БиХ морају да сарађују као добри партнери, који се узајамно поштују и уважавају, и зато је дијалог политичких представника три конститутивна народа и два равноправна ентитета једино решење да се очува дејтонска БиХ и то без међународног интервенционизма.

"Наши ставови су познати, БиХ је морање за нас, али прихватамо и боримо се за очување дејтонске и уставне БиХ, јер је она једини гарант заједничког живота Срба, Хрвата и Бошњака. Једино дејтонска БиХ је могућа и одржива. Бошњачки политички представници узалуд се надају да ће им мешање странаца, наметање одлука и страни интервенционизам донети унитарну БиХ. Од тога нема ништа", поручио је Додик у интервјуу Срни.

Председник Српске је појаснио да је обавеза свих политичара у Републици Српској, Федерацији и БиХ да покажу више одговорности и спремности да заједно створе услове за нормалан рад, јер само тако може се ићи ка напретку.

"Без обзира на то како ће наша будућност изгледати, као добре комшије, морамо урадити све да сачувамо стабилност и омогућимо развој и Српске и Федерације и у том погледу дијалог домаћих политичара је оно што може довести до решења и компромиса", навео је Додик.

Кампања која је свих ових година вођена против Републике Српске, као и тајно стављање на дневни ред резолуције о Сребреници, рекао је председник Додик, довела је до огромног страха, мржње и неповерења између народа у БиХ, а Срби више не виде своју будућност у БиХ која им се покушава наметнути.

Додик је рекао да је као представник српског народа и председник Републике Српске жели да омогући да у БиХ видимо што више ауто-путева, нових радних места, модерно опремљених школа, факултета, болница, вртића, паркова, саобраћајница и да то народи у БиХ, без обзира да ли су Срби, Хрвати и Бошњаци, заслужују.

"Данас имамо пример да Министарство иностраних послова у Савету министара, на челу са министром Елмедином Конаковићем, из неких својих разлога не дозвољава да исправан хеликоптер, спреман за полетање и дејствовање на пожаришту на подручју Гацка игнорише захтев и не даје одобрење за прелет. Зашто се то ради!? Угрожен је народ, њихова имовина. Уместо да се одмах реагује и помогне, шта треба да чекамо да се смилује МИП, да молимо Конаковића", упитао је Додик.

Поручио је да Републику Српску неће зауставити и да је неће уништити.

"Република Српска је дејтонски призната, она је равноправан ентитет у дејтонској БиХ и она ће да траје и постоји. Мржња коју сејете сваки дан из политичког Сарајева може само да се обије о главу онима који је сеју, а никако Србима и Републици Српској", поручио је Додик.

Навео је да је јавности познато да, као и већина Срба, ништа лепо не може да помисли или каже о данашњем Сарајеву и да политички представници Бошњака не чине ништа да се тај однос српског народа према Сарајеву промени.

Он је констатовао да су Бошњаци, охрабрени подршком конфликтног и корумпираног америчког амбасадора у ФБиХ Мајкла Марфија, стали против дејтонске БиХ и играју се са стабилношћу овог простора.

"Неурачунљиве особе, пуне мржње против Срба, у лику и делу (Зукана) Хелеза и (Дениса) Бећировића, претња су миру и стабилности региона. Упорно звецкање оружјем и провокације које долазе од овог двојца, требале би коначно да пробуде све у БиХ", рекао је председник Српске.

Он је оценио да је крајње опасна и штетна улога дела Запада, који давањем подршке и ћутањем на оно што Бећировић ради растура и БиХ у облику који сви данас познајемо.

Додик је нагласио да рат постоји само у главама поремећених особа које су спремне због својих интереса да угрозе свој сопствени народ и да Бошњаци морају престати са ратнохушкачком политиком и схватити да њихово једнострано деловање не може донети ништа добро никоме у БиХ.

ХАОС У УКРАЈИНИ! Украјински дезертери пуцали на украјинске граничаре током бега у Молдавију

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА