Најновије

ЗАХАРОВА О ЗАПАДУ: Постају буквално - сатанисти!

Свака држава која се здружила са Западом је непосредно после тога прешла на сатанизам, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Захарова

Захарова

Као пример је навела изјаву председника јерменског парламента Алена Симоњана који је позвао да се "провери зашто Црква не плаћа порез и да се с правне тачке гледишта размотри шта то један свештеник, кога у руку љубе, ради више од обичног бизнисмена који плаћа порез и купује муницију за војску".

У исто време у Врховној ради, фракција странке "Европска солидарност" и Петар Порошенко захтевају да се питање потпуне забране канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) врати на дневни ред, навела је Захарова.

"Зашто они које Запад узме под своје, буквално постају сатанисти", упитала је Захарова на Телеграму.

Наиме у Јерменији се однедавно одржавају протести против тренутног режима, а демонстранти, незадовољни како тече постављање границе са Азербејџаном, захтевају оставку премијера Никола Пашињана.

На челу протеста је у једном тренутку био намесник Тавушке епархије Јерменске апостолске цркве архиепископ Баграт Галстањан, који је пред више хиљада окупљених људи изјавио да ће радити на смени премијера Пашињана. Незадовољни грађани Јерменије се и даље сваке вечери окупљају на територији резиденције Католикоса свих Јермена у Јеревану, у дворишту цркве Свете Ане, преносе "Новости Јерменија".

Тврдње да црква не плаћа порез су најблаже речено лаж, изјавио је за "Спутњик Јерменија" шеф канцеларије првопрестоног Ечмиадзина, главне светиње јерменских верника, архиепископ Аршак Хачатријан.

Јерменска апостолска црква се не суочава први пут са оваквим оптужбама и више пута је истицала да плаћа порезе, али и да је ослобођена одређених врста пореза због својих образовних, друштвених и добротворних активности.

Наменик Шикарске епархије архиепископ Михаел Аџапахан је указао да је Црква видела и јаче непријатеље, борила се против бољшевика, победила их и наставила своје деловање. "Коме ви претите? Црква је преживела такве драконске мере, па ће преживети и актуелне јерменске власти", поручио је архиепископ Аџапахан.

Црква не плаћа порез на имовину, али у исто време не добија средства од државе за очување и унапређење духовних центара.

Јерменска апостолска црква је уврштена на листу од 1000 пореских обвезника у Јерменији. На крају 2023. године је исплатила више од 435 милиона драма, заузевши 758. место на листи. А према резултатима првог квартала 2024. године платила је преко 147 милиона драма и заузела 488. месту.

Што се тиче Украјинске православне цркве, она се од 2022. године нашла под до сада невиђеним таласом прогона у савременој историји земље. Украјинске власти уводе санкције против свештенства, организују претресе у црквама, хапсе монахе и вернике против којих отварају неосноване кривичне поступке, забрањују активности УПЦ у различитим регионима земље и одузимају манастирска и црквена имања, а саму УПЦ покушавају да забране законом.

Правно одељење Украјинске православне цркве је нагласило да се предлогом закона о укидању канонске УПЦ крши право на слободу вероисповести украјинских држављана који припадају тој цркви.

Прочитајте ОВДЕ шта Сијарто каже о Украјини

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА