Најновије

ПЕНТАГОН ОДОБРИО РАТ НА ТАЈВАНУ! Пекинг им ово неће опростити, спрема паклени одговор!

Амерички Стејт департмент одобрио је нову продају оружја Тајвану, укључујући стотине наоружаних дронова и пројектила у вредности од 360 милиона долара, саопштила је Пентагонова Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу.

Према споразуму који је закључен у уторак, Тајван ће добити системе Алтиус-600М, који су беспилотне летелице опремљене бојевим главама и припадајућом опремом по процењеној цени од 300 милиона долара, саопштила је агенција.
САД ће такође обезбедити 720 дронова Свитчблејд камиказа познатих као „муниција продуженог домета“ заједно са пратећим системима за контролу ватре у вредности од 60,2 милиона долара, наводи ДСЦА.

Лутајућа муниција су мале вођене ракете које могу да лете око циљаног подручја све док не буду усмерене на напад.
Споразум о оружју са Тајваном није био неочекиван и долази у време повећаних тензија између Вашингтона и Пекинга.

Кина је прошле недеље осудила САД због снабдевања Тајпеја оружјем, позивајући Белу кућу да заустави праксу која је „озбиљно угрозила мир и стабилност широм Тајванског мореуза“.

- Чврсто се противимо било каквом облику војног контакта између земаља које имају дипломатске везе са Кином и регионом Тајвана, укључујући продају оружја Тајвану - рекао је прошле недеље Чен Бинхуа, портпарол кинеског Државног савета за послове са Тајваном.
Стејт департмент је саопштио да предложени споразум служи америчким националним, економским и безбедносним интересима подржавајући сталне напоре Тајвана да модернизује своје оружане снаге и да одржи кредибилну одбрамбену способност.

Продаја оружја ће помоћи у побољшању безбедности примаоца и помоћи у одржавању политичке стабилности, војне равнотеже и економског напретка у региону, додало министарство.

Амерички одбрамбене фирма АероВиронмент, који је испоручивао Украјини беспилотне летелице Свитчблејд, рекао је у априлу да је компанија задовољна огромним повратним информацијама корисника и потражњом за додатним системима.
Дрон Алтиус-600М може да прими више опција трагача и бојевих глава и може се лансирати са земље, ваздуха или мора, према његовом произвођачу, Андурилу.

Председничка канцеларија Тајвана захвалила је САД на најновијем трансферу оружја, истичући да је то 15. продаја оружја Вашингтона острву од 2021.

- Тајван ће наставити да јача наше способности за самоодбрану и асиметрично ратовање како би побољшао наше одвраћање - рекла је портпаролка председничке канцеларије Карен Куо.

Кина је дуго оптуживала САД да подстичу тензије око Тајвана и осуђивала продају оружја Вашингтона Тајпеју.

Пекинг је такође протестовао због посета највиших америчких званичника острву, тврдећи да такве праксе крше принцип „једне Кине“.

Комисија: Фондација Јелене Зеленске умешана у отмицу деце

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА