Најновије

ВЛАДИМИР БАСЕНКОВ: Да ли НАТО планира напад на Русију?

Пише: Владимир Басенков

НАТО на маневрима Steadfast Defender 2024 увежбава сценариo оружаног сукоба са Русијом, изјавио је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев. Ови маневри су највећи од 1988. године. Значи ли то да ће НАТО напасти Русију?

Патрушев каже да је тај војни блок «дошао сувише близу западним границама Русије» и планира да своје присуство повећа на Арктику и у азијско-пацифичком региону. Патрушев је оптужио западне државе за њихово учешће у конфликту у Украјин и давање војне помоћи Кијеву.

Маневри Steadfast Defender 2024. године почели су 22. јануара и биће настављени до 31. маја. На маневрима ће учествовати више од 90.000 војника из 31 земље чланице НАТО. У вежбама је ангажовано више од 50 бородва, 80 ловаца, беспилотних летелица и хеликоптера и негде око 1.100 борбених возила. Ове маневре већ су прогласили за највеће од времена Хладног рата.

Амерички председник Џо Бајден у децембру 2023. године није искључио могућност да ће Москва напасти НАТО државе у случају да победи у Украјини. Многи европски политичари дају сличне изјаве. Међутим, током Специјалне војне операције редовно се појављују информације да су за нападе на руске авионе и бродове, војне и цивилне објекте па и цивилне објекте, криве стране обавештајне службе, инструктори и непосрено - стручњаци-извршиоци из западних држава.

Недавно процурела информација, када су немачки високи официри разматрали напад на кримски мост, само је још један у низу доказа. Готово ништа мања претња није ни боравак НАТО трупа на територији Косова и Метохије упркос томе што Србија није чланица овог савеза, а јужна српска покрајина формално-правно припада Београду. Без обзира на то, у покушају да легитимизују измишљену албанску државу, западне државе поред слања својих снага на Косово заједно са «армијом» непризнате државе одржавају заједничке војне вежбе, наоружавају је и обучавају њене «војнике».

Све ово може бити веома непријатно у временима која долазе, посебно ако се претпостави да ће и званични Београд бити спреман да изведе специјалну војну операцију на Косову.

НАТО се духовно не разликује од држава Запада, њихов основни циљ и даље је садржан у правилу «завади па владај» и то у најгорој форми. НАТО је успео да Украјинце нахушка на Русе и увери их да нису исти народ. Зато Запад већ неколико деценија активно предузима велике напоре да преобликује «српски свет», колонизује његову територију и од Западног Балкана направи поприште за напад на Русију. Срећом, Србија и Република Српска јуначки се држе без обзира на огромне притиске западног хегемона.

Погледајте ОВДЕ шта каже Чедомир Антић о актуелним властима и опозицији

Извор: Правда.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА