Najnovije

VLADIMIR BASENKOV: Da li NATO planira napad na Rusiju?

Piše: Vladimir Basenkov

NATO na manevrima Steadfast Defender 2024 uvežbava scenario oružanog sukoba sa Rusijom, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev. Ovi manevri su najveći od 1988. godine. Znači li to da će NATO napasti Rusiju?

Patrušev kaže da je taj vojni blok «došao suviše blizu zapadnim granicama Rusije» i planira da svoje prisustvo poveća na Arktiku i u azijsko-pacifičkom regionu. Patrušev je optužio zapadne države za njihovo učešće u konfliktu u Ukrajin i davanje vojne pomoći Kijevu.

Manevri Steadfast Defender 2024. godine počeli su 22. januara i biće nastavljeni do 31. maja. Na manevrima će učestvovati više od 90.000 vojnika iz 31 zemlje članice NATO. U vežbama je angažovano više od 50 borodva, 80 lovaca, bespilotnih letelica i helikoptera i negde oko 1.100 borbenih vozila. Ove manevre već su proglasili za najveće od vremena Hladnog rata.

Američki predsednik DŽo Bajden u decembru 2023. godine nije isključio mogućnost da će Moskva napasti NATO države u slučaju da pobedi u Ukrajini. Mnogi evropski političari daju slične izjave. Međutim, tokom Specijalne vojne operacije redovno se pojavljuju informacije da su za napade na ruske avione i brodove, vojne i civilne objekte pa i civilne objekte, krive strane obaveštajne službe, instruktori i neposreno - stručnjaci-izvršioci iz zapadnih država.

Nedavno procurela informacija, kada su nemački visoki oficiri razmatrali napad na krimski most, samo je još jedan u nizu dokaza. Gotovo ništa manja pretnja nije ni boravak NATO trupa na teritoriji Kosova i Metohije uprkos tome što Srbija nije članica ovog saveza, a južna srpska pokrajina formalno-pravno pripada Beogradu. Bez obzira na to, u pokušaju da legitimizuju izmišljenu albansku državu, zapadne države pored slanja svojih snaga na Kosovo zajedno sa «armijom» nepriznate države održavaju zajedničke vojne vežbe, naoružavaju je i obučavaju njene «vojnike».

Sve ovo može biti veoma neprijatno u vremenima koja dolaze, posebno ako se pretpostavi da će i zvanični Beograd biti spreman da izvede specijalnu vojnu operaciju na Kosovu.

NATO se duhovno ne razlikuje od država Zapada, njihov osnovni cilj i dalje je sadržan u pravilu «zavadi pa vladaj» i to u najgoroj formi. NATO je uspeo da Ukrajince nahuška na Ruse i uveri ih da nisu isti narod. Zato Zapad već nekoliko decenija aktivno preduzima velike napore da preoblikuje «srpski svet», kolonizuje njegovu teritoriju i od Zapadnog Balkana napravi poprište za napad na Rusiju. Srećom, Srbija i Republika Srpska junački se drže bez obzira na ogromne pritiske zapadnog hegemona.

Pogledajte OVDE šta kaže Čedomir Antić o aktuelnim vlastima i opoziciji

Izvor: Pravda.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA