Најновије

ЛАВРОВ ПОТВРДИО ДА ПРЕДСТОЈИ НАПАД НА КЉУЧНИ ГРАД: Украјина укопава положаје и гради тврђаве

Министар спољних послова Сергеј Лавров снажно је сугерисао да Русија намерава да заузме град Харков на североистоку Украјине!

Лавров је тако постао први високи званичник Кремља који је Харков директно идентификовао као потенцијалну мету.

Шеф дипломатије је током радио интервјуа са руским новинарима потврдио да други по величини град у Украјини има "важну улогу" у плановима руског председника Владимира Путина да створи демилитаризовану "санитарну зону" за заштиту руских пограничних региона од украјинских напада.

Москва је већ јасно ставила до знања да верује да је једини начин за одбрану руске територије тампон зона која би насеља са друге стране границе ставила ван домашаја украјинске ватре.

- Морају да се предузму мере за обезбеђење тих територија од напада беспилотних летелица и гранатирања. То се може обезбедити само стварањем неке врсте тампон зоне тако да свако средство које непријатељ користи да нас удари буде ван домета - рекао је недавно портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Русија је иначе појачала нападе на Харков последњих недеља.

Блумберг, позивајући се на неименоване украјинске званичнике, наводи да је план Москве да град остане без снабдевања и да се цивили присиле на евакуацију.

КРЕНУЛО РАЗМЕШТАЊЕ УКРАЈИНСКИХ СНАГА: Руска армија их провалила, па...

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александр Сирски рекао је прошлог месеца украјинској новинској агенцији Укринформ да не може да игнорише извештаје о плановима Русије да нападне Харков и да се његове трупе спремају за такав догађај.

- Изводимо читав комплекс радова на утврђивању територија и положаја. Постављамо сложен систем ограда и планирамо употребу наших трупа у случају оваквих дејстава - рекао је Сирски.

Харков иначе има симболичку, али и стратешку вредност за Москву јер има већинско становништво које говори руски, а био је и прва престоница Украјинске Совјетске Социјалистичке Републике.

Русија је на почетку сукоба 2022. године заузела шири регион Харкова, међутим, брзи украјински контранапад резултирао је једном од најзначајнијих победа Украјине у досадашњем току рата.

Лавров је током интервјуа такође рекао да је Русија вољна да преговара са украјинским председником Владимиром Зеленским, али да би то било "бесмислено" из много разлога. Такође је додао да Русија неће зауставити своју војну операцију у случају преговора.

РУСИЈА СПРЕМА ЗАВРШНИ УДАРАЦ! То ће бити пораз кијевског режима

Извор: Курир.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА