Најновије

ПРЕТИ МУ ДЕПОРТАЦИЈА У СРБИЈУ, А ОСЛОБОДИО МАРИУПОЉ И РАЊЕН У БОРБИ: Проблеми српског добровољца у Донбасу (ВИДЕО)

Добровољац из Србије Александар Јокић, који се бори у Донбасу од 2021. године, чека да се реше сви проблеми са документима због недостатка руског држављанства, на пример, не може да прима накнаде за рањавање. Такође планира да стекне високо образовање у Русији.

Фото: принтскрин

Раније се сазнало да Јокићу прети депортација у Србију, где му прети казна од 25 година затвора за ратовање на територијама других држава. Посланик Државне думе Русије Александар Хинштајн обратио се овим питањем Главној управи за питања миграција Министарства унутрашњих послова и властима ДНР.

Према речима Хиштајна, добровољцу је четири пута ускраћено руско држављанство због тога што је склопио уговор са ДНР, а не са Министарством одбране Русије. Накнадно се сазнало да је Јокић добио привремени азил.

„Рат ће се завршити пре или касније. Морамо да правимо планове за будућност. Сада завршавам свој први курс као дописни студент на Донбасском државном универзитету правде. Када смо смењени са положаја, имали смо више времена за учење. А пре тога сам по пет дана био на првој линији, а остало време потпуно сам посветио студијама. Наставници су ми увек излазили у сусрет и нормално реаговали ако нешто полажем у изван рока“, објаснио је Јокић за РИА Новости.

Сада чека да добије привремени азил у Русији. Чим се ово питање реши, Александар жели да оде на свој први одмор за три године. Истовремено, он је појаснио да му Србија не недостаје: „Моји родитељи су погинули у саобраћајној несрећи 2022. године, а моји пријатељи су се разишли на све стране.

Поред тога, он тражи исплату за повреде задобијене током битака за Мариупољ. Према Јокићевим речима, то је сада немогуће због недостатка руског пасоша.

Александар Јокић одликован је Георгијевским крстом 15. и 3. степена и медаљом „За ослобођење Мариупоља“.

О великом догађају у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА