Најновије

РОК ИСТИЧЕ: САД захтева ирански танкер од Гибралтара! Ево зашто им је битан!

Ирански супертанкер „Адријан Дарија” с око 2,1 милион барела нафте – заплењен 4. јула код Гибралтара под оптужбом да превози нафту за једну рафинерију у Сирији – окренуо је јуче прамац ка пучини Медитерана, али одатле још није дигао сидро упркос одлуци локалног Врховног суда у четвртак да броду дозволи испловљавање.

Танкер (Фото: pixabay. com)

Разлог јучерашњег одлагања пловидбе брода иза кога је Иранска револуционарна гарда запленила британски танкер „Стена имперо” 19. јула у Персијском заливу – јесте други узастопни захтев Вашингтона у року од 24 сата да Гибралтар задржи ирански танкер у својим водама. Принудно задржан у територијалним водама Гибралтара након спектакуларне акције британских маринаца почетком јула на директни захтев Вашингтона, супертанкер „Адријан Дарија” у тренутку пленидбе звао се „Грејс 1”, пловећи под заставом Панаме са 25 чланова посаде, махом из Индије.

Оптужбе Вашингтона да „Грејс 1” шверцује нафту из Ирана, који је под америчким санкцијама, за рафинерију Асадовог режима у Сирији (под санкцијама ЕУ), званични Техеран енергично је демантовао. Гибралтарска истрага, међутим, тврди да је пресрела електронску преписку капетана „Грејс 1” са званичницима сиријске рафинерије у Банијасу.

Било како било, ирански шеф дипломатије Мухамед Џавад Зариф (однедавно такође под санкцијама Вашингтона), поводом америчке вишенедељне сателитске пратње пловидбе „Грејс 1” из Персијског залива око Рта добре наде до атлантских прилаза Гибралтару, оптужио је САД за „дрску пиратерију на отвореном мору”. Након иранског привођења „Стене имперо” у луку Бандар Бахонар и задржавања његове посаде, Лондон и Техеран ушли су у преговоре око ослобађања два танкера. Након вишенедељне неизвесности два брода збирне вредности неколико стотина милиона долара и ескалације напетости око безбедне пловидбе танкера у Персијском заливу, Врховни суд Гибралтара заказао је за 15. август изрицање пресуде о даљој судбини танкера „Грејс 1”. Таман што се у четвртак Ентони Дадли, врховни судија Гибралтара, спремао да изрекне пресуду, стигла је вест да Министарство правде САД захтева задржавање „Грејс 1” под низом необјављених оптужби. „Такав захтев није испред мене”, саопштио је судија Дадли, пресудивши да „не постоји никакав правни основ за даље задржавање” спорног брода. Фабијан Пикардо, главни министар владе Гибралтара, појаснио је судску одлуку, након које је Вашингтон сместа изразио „разочарење” званичном Лондону. Гибралтар је иначе званично британска прекоморска територија, чији будући статус – након октобарског брегзита – веома интересује суседну Шпанију. Успут, званични Мадрид ни речју није био обавештен о америчком захтеву Великој Британији да маринци преузму „Грејс 1”, саопштио је недавно шпански шеф дипломатије.

„Не постоји никаква разумна основа за задржавање супертанкера, будући да је Иран 13. августа управи Гибралтара послао званично писмо са важним материјалним изменама о даљој дестинацији брода и кориснику терета. Уз то из Техерана је најављено да ће заплењени супертанкер – уз сагласност власника – надаље пловити под иранском заставом”, саопштио је у четвртак после подне Фабијан Пикардо.

„Брод је слободан да отплови чим изврши неопходне логистичке припреме, данас или сутра”, додао је Пикардо, пренео је Би-Би-Си.

У међувремену, ко је власник заплењеног супертанкера руске производње, није саопштено.

Иза ослобађајуће одлуке Врховног суда Гибралтара, Вашингтон је реаговао муњевито, новим захтевом Министарства правде САД за задржавање брода – сада под именом „Адријан Дарија”. Овог пута Вашингтон је истакао своје чврсто уверење да је „Грејс 1” алијас „Адријан Дарија” брод повезан са Исламском револуционарном гардом, коју Вашингтон сматра терористичком организацијом.

„У случају ’Грејс 1’, наставићемо да делујемо у складу са нашом текућом политиком према онима који пружају материјалну подршку ИРГ”, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Амерички шеф дипломатије Мајк Помпео истовремено је упозорио све поморце света да би пловидбом на бродовима са иранском заставом могли угрозити своје шансе да уђу у САД. Капетан „Адријан Дарије” пореклом Индус одбио је колико јуче да се врати на супертанкер, пренели су медији са Гибралтара.

Тако, иако је званични Техеран јуче поручивао да „Адријан Дарија” само што није испловио, даље кретање дотичног брода још је загонетка.

Као и даља судбина заплењеног британског супертанкера „Стена Имперо” у иранским водама и будући формат западне поморске коалиције за заштиту цивилне пловидбе у Персијском заливу.

Након „мрака” око пленидбе „Грејс 1” надомак Гибралтара, званични Мадрид за сада одбија да се у стражарењу Персијским заливом придружи Вашингтону и Лондону.

Прочитајте ОВДЕ на кога то и зашто Трамп може да буде поносан.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА