Најновије

ЕРДОГАН: Свет не сме бити препуштен земљама победницама у Другом светском рату

Судбину човечанства не треба оставити на милост и немилост "шачице земаља", победника у Другом светском рату, рекао је турски председник Тајип Ердоган.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Председништво Турске)

Раније је Ердоган рекао да постоји мапа пута осмишљена да „затера у ћошак“ сталне чланице Савета безбедности УН како би проширила права других чланица ове међународне организације.

„Судбина човечанства не може и не сме бити препуштена на милост и немилост неколицини земаља које су победиле у Другом светском рату. Док се свет мења, а дипломатија, трговина, међународни односи пролазе кроз радикалне трансформације, незамисливо је да архитектура глобалне безбедности остаје иста “, рекао је Ердоган говорећи у парламенту Анголе током посете овој земљи. Говор је обављен на његовом Твитер налогу.

Према речима турског лидера, неспремност да се саслушају захтеви за променом значи „упорне покушаје да се одржи статус кво настао након Другог светског рата“.

Ердоган је истовремено додао да је "свет више од пет", што значи пет сталних чланица Савета безбедности УН.

У јулу је заменик руског представника у УН Дмитриј Пољански рекао у интервјуу за лист Известија да се Москва противи повећању броја сталних чланица Савета безбедности УН на рачун земаља „колективног Запада“. Он је напоменуо да таквих земаља у Савету безбедности већ има довољно и да је потребно усредсредити се на улазак држава у развоју тамо.

Шта за то време Асадова војска спрема Ердогану, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА