Најновије

КУВА СЕ ИПАК? Сукоб Пољске и Украјине био би „највећи идиотизам у историји“

Пољска је солидарна са Украјином, али у овом тренутку историје, постоји „критична тачка” у билатералним односима, која се тиче извоза украјинских пољопривредних производа и то се мора решити, узимајући у обзир интересе свих страна, изјавио је данас пољски премијер Доналд Туск.

„Постоји једна критична тачка у вези са извозом украјинског жита и других пољопривредних производа у Пољску и Европу без царине и без стандарда који важе у ЕУ. Тешко је Украјини, тешко је мени, али треба да нађемо решење које неће коштати пољске пољопривреднике”, нагласио је Туск на заједничкој конференцији за новинаре са канадским премијером Џастином Трудоом у Варшави.

Према његовим речима, обе земље треба да пронађу решења која неће штетити Украјини, али и да пољски фармери не постану њене жртве. „Заиста се надам разумевању и да ће се украјински политичари уздржати од понекад непотребних емотивних коментара. Јасно је да је ово тежак тренутак, морамо да нађемо решење, али не оно које би могло да нас подели.

ОГЛАСИЛА СЕ НАЦИОНАЛНА ГАРДА УКРАЈИНЕ: Вести нису добре, Руси долазе

Да се сада посвађамо, био би то највећи идиотизам у историји наших народа. Уосталом, потребни смо једни другима више него икада раније и надам се да ће то сви разумети”, нагласио је Туск, преноси Укринформ. Канадски премијер је позвао украјинске политичаре да „избегавају непотребне емотивне коментаре” према Пољској.

Пољопривредници протестују од 9. фебруара на путевима који воде ка контролним пунктовима на територији Пољске у близини границе са Украјином. Главни захтеви демонстраната су забрана увоза украјинских пољопривредних производа и иступање Пољске из Европског зеленог договора.

У међувремену дошло је до пет случајева избацивања украјинских пољопривредних усева из теретних вагона на пруге или из камиона на путеве. Украјински премијер Денис Шмихал саопштио је да је Украјина понудила Пољској план од пет корака за деблокаду границе –

„План међусобног разумевања”. Председник Володимир Зеленски рекао је да је уверен да пољска влада може да реши проблем кварења украјинског жита на граничним прелазима, преноси Танјуг.

НОВИ РЕКОРД РУСКОГ "КОРНЕТА": Амерички "бредли" уништен са раздаљине...

Извор: Политика.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА